Tuesday, June 16, 2009

Menaiki basikal di waktu petang...

Share

Lagu All-American Reject bertajuk Gives You Hell berkumandang dari handphone aku menandakan adanya SMS yang masuk.

"Xjadi lepak" ringkas sahaja SMS dari Habib.

Lalu aku agak buntu dalam memikirkan aktiviti untuk petang itu.Xkan nak mengadap komputer lagi.Dah naik menyampah dah tengok Facebook.Berbakul-bakul dah dosa aku kutuk gambar orang dan kuiz yang mereka buat.

Lantas disaat itu juga datanglah ilham kepada aku untuk pegi berjalan-jalan menaiki basikal.Tanpa melengahkan masa lagi...aku pun berbasikal la disekitar kawasan rumah Habib dan yang sewaktu dengannya sambil mengimbau kembali kenangan silam sewaktu zaman persekolahan.

Basikal yang digunakan dalam ekspedisi ini.


Ada suatu hari tue...aku tertinggal bas sekolah.Maka terpaksa lah balik rumah jalan kaki.Dah la jauh.Ini la salah satu jalan yang aku lalui.Aku ingat smpi sekarang sebab kat jalan nie jugak la aku kne kejar anjing...cilakak punya anjing.


Dulu kalo lpas balik sekolah agama...aku mesti singgah kedai runcit nie sebab nak main mesin yang ble kita masuk duit...nanti dye keluar kapsul...dalam kapsul tue ada hadiah...nak dapatkan hadiah Tamagochi...mse tue tengah gila main Tamagochi.Tapi sekarang kedai runcit tue dah xde...dah ganti kedai dobi.


Nie la sekolah agama aku dari darjah 1 smpi darjah 6.Sebab tue aku beriman,beramal soleh,bertakwa.Segalanya telah bermula daripada asas lagi.Ecewah!


Nie pulak sekolah kebangsaan aku dari darjah 1 sampai darjah 3.Gambar agak kabur sebab orang-orang sekeliling dah pandang 'slack' kat aku.Macam la aku boleh culik budak naik basikal.

Dan setelah penat mengayuh basikal sambil memerhatikan alam sekeliling, aku pun pulang la ke rumah untuk bersiap-siap ke masjid menunaikan solat maghrib (Ceh! pukul 8 baru mandi...pegi masjid apanya...)

Aku ada satu soalan...sejak bila haiwan pandai buang sampah pakai beg plastik?



31 comments:

☺[ai][sUmi]☺Chan June 17, 2009 at 12:14 AM  

hehee~
berbasikal pun ok wat..
berpeluh jugak ^_^

statement yg last tu kelakar..
haiwan buang smpah??

Najlaa Raihana June 17, 2009 at 12:29 AM  

ceh..memula aku tak paham sign haiwan buang sampah tu...sbb slalunya buang sampah kena denda je. rupanya dia nak menyindir org yg buang sampah la tuh ek....kunun berkesan la tu taktik dia...haha

iFreak June 17, 2009 at 12:31 AM  

okay sumpah tak leh blah. hahaha!
jauh ko mengayuh weh.

hanya haiwan buang sampah di sini.
damn.
HAHAHAHA

iyllienaz June 17, 2009 at 12:42 AM  

beriman, beramal soleh, bertaqwa la konon..ceh..

klo muke ko da mmg muke penculik, bukan setakat naek basikal, jalan kaki pon org mmg dah detect ko sbgai penculik..haha

zetty June 17, 2009 at 1:17 AM  

cntik laa basikal leh pinjam nie...
ak kat sinie penat laa jln kaki jerr..xde knderaan...huhuhuhu

sha89 June 17, 2009 at 2:03 AM  

wahhh...ni macam sesi mengimbau kenangan silam je..hehe

tp xleh blah pic last skali tu..

adess~

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 17, 2009 at 2:07 AM  

Aisumi:Huhu..memang itu tujuan ku...mengeluarkan peluh.Sye rse haiwan tidak akan sesekali membuang sampah menggunakan plastik.Hanya manusia berperangai haiwan saja yang akan melakukan sedemikian.

Najlaa:Huhu...semestinya xberkesan.Cuba dye ubah signboard tue kepada "Sila la buang sampah banyak-banyak kat sini...".Kadangkala...kte boleh gunakan reverse psikologi...

Iffah:Jauh la...hari-hari lepak Andalas Corner jer boleh gemuk aku.

Iyllienaz:Uish...ada unsur-unsur xpuas hati disini.Aku rse btul la...budak 2x nmpk aku terus menangis.Xguna betul.

Zetty:Uish...UniSel tue dah la panas...naik basikal pun sme jer.Mybe dapat bakar lebih kalori kalo berjalan...hehehe.

Ok...5 pengkomen pertama semuanya wanita...ahak ahak...

Aminah June 17, 2009 at 2:10 AM  

ko kalu duduk atas basikl bile turun kaKi ko jinjit ke tak?

i.am.belle June 17, 2009 at 2:21 AM  

xD ngaHAHAHAHAHA yg gambar paling last tu sgt jahanam


nak tulis papan warning pun biorlah masuk dek akal. hanya haiwan je boleh buang sampah kat situ xD


p/s: lama dah tak naik beskal

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 17, 2009 at 2:49 AM  

Sha:Owh Sha...semasa sye menjawab sesi soalan ini...nama kamu xde.Sila maafkan sye.Huhuhu.Sje jalan-jalan ingat balik zaman-zaman susah dulu.

Ika:Wah...kurang asamnya pertanyaan kamu itu.Pastilah xjengket...apa ko ingat aku setinggi Ijat atau Salleh ker?

Belle:Hahaha...1st time cik Belle meletakkan komennya.Tue la...kalo dah bz nie...payah nak buat aktiviti mcm dulu-dulu.

[:: nisa ::] June 17, 2009 at 3:43 AM  

muke ko bengis kot..
sb tu bdk2 nangis..
muahaha..

*krgkn manis dlm minuman tmbhkn manis dln senyuman..=)

pinkiss June 17, 2009 at 9:17 AM  

ahaa.. aku pun suka naik basikal. nanti aku kasik link entry aku tgh naik basikal.

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 17, 2009 at 1:18 PM  

Nisa:Sebab aku senyum la budak-budak tue nangis....hahaha

Pinkiss:Huhuhu...wokey!

Rizdiahk Nahraf June 17, 2009 at 2:28 PM  

aku kenal ko ek? ke aku tak kenal? kenapa ramai komen kat page ko banyak sangat.







aku tak puas hati.hahahahhahahahaha

Basuh Baju June 17, 2009 at 2:40 PM  

basikal la best!

mesra alam..

mesra awek..haha

Jamaludin June 17, 2009 at 2:55 PM  

Paan:Aku rse ko xknal aku...sbb aku pun xknal ko.Huhuhu.Aku senior ko la mse kat SASER.Aku 1st batch.Xyh jeles la...semuanya yang komen nie kebanyakannya member aku.Mana-mana yang baru knal pun aku sdg berbaik-baik utk jadikan member.

Basuh Baju:Statement last skali tue aku paling setuju.Tapi kan...awek xpandang la mse aku naik basikal.Aku jer sibuk-sibuk pandang diorang.

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 17, 2009 at 2:59 PM  

Ok...aku terguna akaun Google bapak aku.Aduyai.

zahara sufian June 17, 2009 at 5:51 PM  

naik basikal memang best, jauh perjalanan, luas pemandangan, ramai kenalan...
tapi malangnya, aku pun taktau ape masalah aku dengan segala jenis pengangkutan sebabnye, aku xde lesen, so secara otomatisnye aku x reti bawak keta, aku x reti tunggang motor cume reti jadi pembonceng je ala2 minah remp, dan aku jugak tak reti naik basikal!!!hahaha aku ada masalah pengimbangan dan semestinya, wanita x elok sangat naik basikal.. jeng3, kamu fikirlah sendiri mengapa. tapi kesian aku kan? semua jenis pengangkutan x nak bagi can kat aku untuk menaiki diorang kecuali pengangkutan awam dan kayak (aku ngan kawan aku juara kayak kat NS@PLKN dulu2).
sian aku =(

apek June 17, 2009 at 6:05 PM  

asal ko lari bile anjing tue kejar..kan sedara tue..die da lame x jumpe..kire jejak kasih ar..

siti_z0wiah June 17, 2009 at 6:21 PM  

cite dah bersamb0ng..!

irfat June 17, 2009 at 7:50 PM  

pergh,,,gua da lama tak layan beskal,,
beskal pun da jadik cam beskal atok itu dalam citer upin ipin,,ngeh3,,,
angkat je,tayar tros tecabot,,muahahaha,,,

ismah saibudin June 17, 2009 at 8:19 PM  

mcm xcaye je ko berbasikal hingga ke taman klng jaya?????

adakah kau membawa basikal naik kete ko then dari situ baru ko stat mengayuh?

atau,

adakah kau mengayuh dari rumah kau di quarters kisas tu?

atau,

adakah kau dah berpindah blk kt jln sri siantan 43?

atau,

adakah ko tunjuk gambar basikal tp ko xmenggunakannye, ko naik kete dan ambil gambar bukti?

ish2...conpius aku!sbb aku kurg percaye dgn stamina yg kau ade..muahahaha

Ervina Razali June 17, 2009 at 8:48 PM  

xm0 k0men..
hahahaha

j0m nek beskal sm2..
;)

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 17, 2009 at 9:25 PM  

Raja:Aku rse ko berat ke depan la.Hahaha...(lucahnya aku...)

Apek:Ko boleh la gigit anjing tue.Aku xde gigi sperti ko.

Zowiah:Huhuhu...okies...

Irfat:Itu bkn basikal tue...itu besi buruk...

Ismah:Ko dengki kan?...Adik ko cakap...ko joging kat Taman Rakyat bawak bekal sandwich...btul ker?...Hahaha

Ervina:Kamu ada beskal ker?...

tengku_fir21 June 17, 2009 at 10:51 PM  

best nyer naik basikal lamer tk menunggang nyer!!!

zetty June 17, 2009 at 11:23 PM  

kalori ak memang ari2 trun...dh lerr hostel dpt tgkat tggi...tmbh jln kaki...makin kurus laa jwb yerr

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 18, 2009 at 3:00 AM  

Tengku Fir:Owh...lagi best kalo naik beskal dan tetiba ada gadis-gadis yang baru pulang dari sekolah memakai skirt berkaler biru datang dari bahagian hadapan.Berwarna-warni.

Zetty:Bersyukurla kerana xperlu pergi ke Maria France Bodyline

ismah saibudin June 18, 2009 at 7:32 PM  

hahahaha..razi, xbaik ko menabur fitnah kat ruangan yg mulia ni..

eh,ok ape bwk sandwich,xpyhlaa aku nak berbelanje kat andalas koner tu,tgh2 jogging pon aku buleh makan :)

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 18, 2009 at 11:17 PM  

Masalahnya...statement 1st jer aku dah fitnah.Ada ker ko joging?...Hahaha...

zahara sufian June 19, 2009 at 9:25 AM  

kuang asam punye budak!!!ni aku nak saman nih!! =P

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 20, 2009 at 4:30 AM  

Hihihi...kurang asam xpe...jgn masam.Nanti kepam.Owh lucahnya aku~

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP