Saturday, June 13, 2009

Kenangan dulu-dulu : Khatan

Share


Tahun 1997, waktu tue umur aku 11 tahun. Maka berlangsung lah satu upacara gilang-gemilang di rumah aku dimana anak lelaki family aku, iaitu aku sendiri akan menjalankan upacara naik dewasa yakni 'khatan'.

Taktik-taktik kotor dan serangan psikologi dari pakcik-pakcik aku dalam usaha menakutkan aku menemui kegagalan.Ada ker diorang kata doktor tue sunatkan pakai kapak?...Hahaha...

Sehari sebelum upacara berlangsung...khemah-khemah telah siap dipasang dilaman rumah aku...lagaknya seperti ada kenduri kahwin.Mungkin kerana bakat jurutera yang telah terpendam sejak dari kecil lagi menyebabkan aku melihat struktur-struktur khemah tersebut agar kukuh dan tidak merosakkan majlis.Ok fine!...aku bohong...

Appointment dengan doktor telah dibuat pada waktu tengahari.Sebelum berangkat pergi, aku telah diberi makan makanan yang sedap-sedap seperti sultan dizaman Kesultanan Melayu Melaka cuma tiada penari-penari Makyong jer untuk menghiburkan aku semasa makan.

Sampai saja kat klinik...aku terus dibawa masuk ke dalam sebuah bilik.Doktor tersebut menyuruh aku baring diatas katil yang disediakan sambil membuka kain yang dipakai oleh aku.Seterusnya...kain yang dipakai oleh aku dijadikan penutup mata...doktor tue nak sunatkan aku guna kapak agaknya.Tengah syok-syok baring bogel tue...tetiba aku rse pedih yang amat sangat sampai rasa nak terajang orang.Rupanya aku dibius cinta.Cinta la sangat.Memang pedih la...xtahu la kat mana doktor tue cucuk.Selang beberapa minit lepas tue...aku xrasa apa-apa.Tahu-tahu jer dah siap.

Balik tue...aku pun terbaring la atas katil sambil pakai kain dan baju jer.Dalam kain tue bapak aku bubuh penyangkut baju besi yang telah dibengkok kan...supaya kain tue xkne bahagian yang telah dibedah tadi.

Memang syok la mse tue...baring jer.Nak apa-apa order jer...nak komik...nak makan...nak tengok tape...smuanya akan dimakbulkan.Pastu sedara mara datang jer bagi duit.

Ada sekali tue...aku tengah sakit-sakit terbaring...memang xlarat la mse tue.Tetiba sepupu-sepupu aku yang kebanyakannya terdiri dari gadis-gadis genit (kecik-kecik lagi)...masuk ke bilik...pastu diorang pakat-pakat nak tengok cmne lelaki kne sunat.Hahaha...mse tue aku dah pasrah jer...sebab aku xlarat langsung nak terajang muka sekor-sekor.Nasib baik la mak aku sempat menyelamatkan maruah anak lelakinya dari tercemar.

Salah satu benda yang menyeksakan waktu sunat nie...ialah kalo tetiba stim.Hahaha.Mse tue mangkuk mne ntah pegi bukak cite hantu indon lakonan Suzanna.Aku pun tengok jer la.Skali ada satu scene nie...watak Suzanna nie tengah mandi berkemban sebelum berubah jadi hantu.Aku selaku lelaki normal mestilah bertindak balas terhadap reaksi sedemikian.Peh! memang seksa la waktu tue.Terasa macam terbukak semua jahitan.Terus aku cepat-cepat pandang tempat lain.

Mse sunat nie juga...kne pantang makan.Dah terasa macam pompuan mengandung pulak.Aku hnya makan nasi putih dengan telur ikan jer.Telur ayam xboleh sebab nanti bahagian yang dijahit tue akan bernanah.Pergerakan juga agak terbatas sebab takut jahitan terbukak...mak aku cakap kalo jahitan terbukak nanti dye pakai stapler jer...owh shit! mesti sakit kan?

Selang 2 minggu lepas tue...aku pun sihat sepenuhnya.Dah boleh naik basikal Mountain Bike aku keliling taman.Juga nak bagitahu disini...jumlah terkumpul hasil kutipan orang ramai ialah RM200.Satu jumlah yang cukup banyak pada masa tue.Tapi makbapak aku bagi RM10 jer...yang lain simpan dalam bank.Berbekalkan RM10 tue aku pun beli la kereta Tamiya yang popular suatu ketika dahulu (actually jenama dye Auldey...Tamiya mahal...xmampu).

p/s:Aku ada satu kemusykilan disini...doktor tue jahit pakai benang pancing ker?

30 comments:

sha89 June 13, 2009 at 4:54 AM  

hahahaha adess la...

klaka tul pengalaman ko kena sunat ek? Tp plg x tahan time tgk cite seram tu...isk2~

Tp aku rase bkn doktor jahit gune benang khas ke? bila dh lame...benang tu hilang sndri...

[nape aku sbuk psl brkhatan ni~]

adess

:)

Ervina Razali June 13, 2009 at 10:12 AM  

huhuhu
cm sunat thn yg sm ngn ajid je...
tp mse tu dye bru 8thn..
dye sindri yg nk sunat..
mak n ayh pn sunat kn la...
huh..berani gile rs nye ajid tu,dlm usia muda da minx sunat...
lynn yg d terime beh kurang ayg je la..tp xde la khemah2..

[ajid lg berani dr ayg..hahahaha]

ismah saibudin June 13, 2009 at 10:15 AM  

asal ko xletak gambar ko yg bersunat kan lagi real pengalaman bersunat ko...muahahaha musti klaka muke ko hehehe

tengku_fir21 June 13, 2009 at 10:18 AM  

huuhuhu....
sakit kn mase cucuk...

zetty June 13, 2009 at 10:48 AM  

hahaha...lawak laa ko....tue bru brsunat lom lg rase org pmpuan brsalin....adoiii lg sikse...takut nk bayangkn....huhuhuhu....

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 13, 2009 at 11:23 AM  

Sha:Hahaha...aku xtahu la doktor tue jahit pki benang apa sbb aku tgk cam tali pancing jer.

Ervina:Eleh...sye pun cool jer.

Ismah:Ceh...mse tue mana ada kamera digital lg...lgpun...bukan ko dtg ker waktu aku sunat?

TengkuFir:Peh...kaw kaw punya sakit.Xtahu nak ckp.

Zetty:Ceh...aku boleh pulak bersalin.Xpe 2x...nnt ko cite ek apa rsenya waktu bersalin.

Xpuasati June 13, 2009 at 12:09 PM  

17 again.. ko bersunat dengan doktor jugak la kan, gua masa umur lu tgh sibuk spm dah.. dah berbulu lebat gua punye.. 17 again, bole tak ko komen post terbaru gua.. isu agak sensetif jugak la.. kalo ko termakan cili ke hape, cepat2 minum air ok..

aku xhot... June 13, 2009 at 12:18 PM  

benang untuk jahit ada byk jenis...nmpk cm tli pncing tp bukn...
tp dow...np tgok suzana wt aksi je ko da stim..ele...kembn je kot....hhahha...

Najlaa Raihana June 13, 2009 at 12:31 PM  

woi...letak ar gamba ko khatan..tak real la cmni...

benang tu absorbable suture la kot...kire lebih kurg komponen dia cam collagen jugak..

Mon June 13, 2009 at 1:36 PM  

Razi xleh nak letak gambo die khatan najla..Nnt nampak *anu* nyer.kantoi berbulu lebat d ctu..Ina pn pk 2-3 kali sok nak kawen ngan abg bulu ke x.Ak rase ina kan,ko kawen sok kan,bagi antaran mate pisau cukur byk2 tau.Razi pakai pisau cukur sekali terus tumpul matenyer..Wakakakakaak..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 13, 2009 at 2:32 PM  

Xpuashati:Memang la sunat dgn doktor...xkan aku nak sunat sndri plak kan?

Ika:Hahaha...hati aku bersih mse tue...mne pernah tgk bnda-bnda cmtu.Lagipun aku lelaki normal.

Najlaa:Aku dah cri.Xjumpa pun.

Mon:Ko nie mmg bodo kan?

iyllienaz June 13, 2009 at 2:35 PM  

haha..ko try la sunat tyme now ni..

I Am Marat13 June 13, 2009 at 3:13 PM  

hek ko benang pancing. mau ke ikan datang tgk cacing yg pelik tu?haha joking2

btul la kate membe ko tu, benang tu mmg akan terserap sdiri ke dlm kulit,sbb die diperbuat drpd protein.

em.tp ade gak benang yg dibuat dr catgut (usus kucing ke?). tahla. yela aku pn xbertauliah lg kn.

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 13, 2009 at 4:10 PM  

Iyllienaz:Uish...kalo skrg nie sunat mau patah pisau doktor tue...

Naaqib:Cacing?Naga la wei.Owh...aku xtahu plak ada benang yang buat dari usus kucing.Sian kucing~

SyafiQ June 13, 2009 at 4:16 PM  

alamak....sunat weyh..
aq nagis beb pas sunat tue...ubat kebas abieh sakit woo..

Basuh Baju June 13, 2009 at 5:45 PM  

mana gambar? hahaha

sha89 June 13, 2009 at 6:17 PM  

thnks utk email :)

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 13, 2009 at 11:01 PM  

Syafiq:Hahaha...xmacho la lu...nangis 2x padia...

Basuh Baju:Xdela...penat aku punggah stor umah aku...

Sha:Ok.

apek June 13, 2009 at 11:02 PM  

mon nye komen cam sial..hhahahaha

tp kan..dak2 nie kate ko nye naga tue cacat la..doktor jahit nak tak nak je..hahaha


(buto naga)

Ervina Razali June 14, 2009 at 7:02 AM  

nmpk pucat je la pge nie nye bckground..
tuan empunya diri xsht ea????

The Exquisite Instigator June 14, 2009 at 1:57 PM  

hahaha. klu berkhatan nie ley wt lelaki pndg tmpt len klu tgk cte 18sx, kn bes klu korg ley khatan slalu... hahahah

Nadzrah June 14, 2009 at 3:22 PM  

owh...
dah sunat rupenyer...
ahahaha

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 14, 2009 at 4:16 PM  

Apek:Hahaha...anak tikus.

Ervina:Sihat dan kuat.

Ex-payah-nak-eja-nama-ko:Huish...ko igt lelaki jer ker ske tgk cte 18sx?

Nadzrah:Kuang asam ko...hahaha

iFreak June 14, 2009 at 5:36 PM  

wtf man. hahahahahaha. no komen. dah HAHAHA

myatiqah June 14, 2009 at 9:01 PM  

woi kecik2 da pndai ek ko...advanced betol..
xleh blah komen mont..18sx.

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 14, 2009 at 10:20 PM  

Iffah:Hahaha...pahal dow...

Tiqa:Ceh...aku suci la mse kecik-kecik smpi la dah besar nie...

iFreak June 15, 2009 at 12:25 AM  

wah bangga ada dalam blog kawan2 kau weh. HAHAHAHAHA :P

nasmer June 17, 2009 at 12:16 AM  

tikus je ke...bukan ke bangla terkenal ngan naganye..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 17, 2009 at 3:00 AM  

Tikus tue Apek...Kita Naga (sendiri mengaku bangla)

小美冰淇淋Paul May 25, 2010 at 8:55 PM  

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP