Saturday, March 6, 2010

Review : Alice In Wonderland 3D

Share


Cerita 'Alice In Wonderland' telah ditulis oleh Charles Lutwidge Dodgson pada tahun 1865.

Ianya pertama kali difilemkan pada tahun 1903 dalam versi bisu dan versi Disney pula dihasilkan pada tahun 1951.

Disney sekali lagi menghasilkan cerita 'Alice In Wonderland' pada tahun 2010 tapi dalam versi 3D pula.

Macam buku sejarah tingkatan lima tak penerangan aku?Hahaha.Ok aku nak bagitahu yang aku baru balik menonton 'Alice In Wonderland 3D'.

Bagi siapa yang pernah tengok 3D,aku yakin kau orang mesti teruja gila sampai kepala teleng teleng nak elak padahal benda tue tak keluar skrin pun.Ceh! kantoi aku terbuat benda tue.

......................................................................................................

Untuk sinopsis cerita,ianya mengisahkan Alice yang tiap tiap hari mimpi tentang dunia Wonderland sampai la umur 20-an.

Masa umur 20-an,ada satu majlis tari menari yang bertujuan untuk menjodohkan Alice dengan salah seorang anak kepada kawan bapaknya.Ceh orang putih pun main matching matching kan?

Semasa jejaka huduh tak hensem perangai buruk (jeles!) hendak melamar Alice,datang la arnab yang selalu check jam tue.

Alice pun menangguhkan lamaran lelaki itu lalu mengikut arnab masuk ke dunia Wonderland.

Sebaik saja dia masuk ke dunia Wonderland,penghuni Wonderland meragui identitinya sebagai Alice dalam ramalan.

Lalu bermulalah pengembaraan Alice bertemankan arnab apa nama ntah bawak jam,seekor tikus,dua budak gemuk,Johnny Deep sebagai Mad Hatter dan juga ulat beluncas yang asyik hisap shisha menentang Ratu Kepala Besar Suka Bentuk Love.

Untuk kesudahannya,kau orang pegi tengok sendiri...(Ecece padahal lepas scene nie aku dah tertido...sejuk...syok plak tido)

......................................................................................................

Pertama sekali aku nak sarankan agar kau orang tengok cerita nie dalam 3D.Ini kerana salah satu kekuatan cerita ini terletak pada efek CGI nya.Baru la tengok pun feel. (Amaran:Cerita wayang dalam bentuk 3D takde subtitle...tapi kacuk kacuk mat salleh macam aku memang takde masalah)

Dari segi jalan cerita,ianya masih mudah difahami walaupun kau dah tertido sampai separuh cerita.

Ada penambahan plot aku rasa pada saat klimaks dimana Alice kena lawan naga.Peliknya naga tue keluar elektrik tak keluar api.Moden kot?

Penataan muzik,sinematografi dan lain-lain haram jadah yang aku tak tahu...aku rasa ok.

Lakonan Johnny Deep memang sentiasa superb.Lakonan Alice pulak so-so jer.

Aku bagi 4 dari 5 bintang untuk filem nie.Kurang satu bintang pun sebab dah bagi kat Bintang RTM.Pejadah?

.......................................................................................................

Ok benda benda yang aku suka dalam cerita ini.

Pertama sekali aku suka dengar slang British diorang walaupun aku ada bau bau bacang dengan Irish.

Pastu aku suka watak budak gemuk dua orang dalam cerita tue...comel tapi creepy.Standard cite cite Tim Burton.

Cite Alice kali ini juga diterapkan unsur unsur lawak style Paris Hilton....contoh:Eee...yuueee...(Yang biasa pompuan buat kalau geli geli tue)

Dunia Wonderland itu sendiri sangat berwarna-warni macam lukisan aku masa sekolah tadika.Pakai pensil kaler Stabilo yang 36 batang tue.

Ada watak babi yang jadi pengalas kaki,watak monyet yang menyamar meja,pastu ada watak bangsawan tetek dia pelik (Aku bangun tido jer terus ternampak watak nie...terus tanya Apek "Apsal tetek dia pelik hah?")

Oh lupa plak ada watak kucing yang debab macam dekat rumah i...tapi kucing i tak boleh terbang dan hilang hilang.Kalau dia boleh terbang dan boleh hilang hilang,mesti i mintak dia keluarkan mesin masa (Ceh budget kucing kau Doraemon ker?)

Senang cite,cite nie best ah.












p/s:Tapi macam hapa jer kena duduk seat couple dengan Apek...geli geli...

18 comments:

shogunn_general March 6, 2010 at 1:59 AM  

bile rambut aku dah panjang skang ni, aku teringat johnny depp pulak.. :P

I n n z March 6, 2010 at 2:07 AM  

memilih plak.
oke pe dok ngan apek tuh
haha ;p

Farah oh Farah March 6, 2010 at 3:29 AM  

weh! xkn yg ni ang punya 'couple' sepertimana yg dimaksudkan kt komen entry aku??
ehemm.. ;pp

p/s; kiddin bro xD

fARaH rAhIM March 6, 2010 at 8:46 AM  

can't wait to watch it..

eiy_Da March 6, 2010 at 1:14 PM  

wah..teringin sangt nk tgk ct alice in wonderland ni..
dulu ms kecik2 salu tgk kartun die..best..siap berangan2..lagi heheh

apek March 6, 2010 at 6:15 PM  

si bodo..da seat penuh kene la duduk seat couple ngan ko..hahaha

nampak kan sifat jahanam ko..bgun2 trus tgk tetek..haha..samdol

tu blom tgk ape couple blakang buat..ajib ngan puyat..agaga

yusuf mujahidin ™ March 6, 2010 at 7:16 PM  

boleh plak bgn tdo part yg tu nmpk dlu..

stuju dgn apek...ngahaha

sha89 March 6, 2010 at 8:27 PM  

haha ok pe dpt seat kapel, dpt la korang peluk2 klau sejuk ke wakakaa giler geli!

mizz annie March 6, 2010 at 10:43 PM  

sejak bile ko ade bau bau bacang dgn Irish ni?

fndrocka March 7, 2010 at 8:30 AM  

kau dah declare dgn apek eh.masa tgk wayang tu ada tertido atas bahu apek tak..mwahaha

suria March 7, 2010 at 10:57 AM  

Razi. kesian annie dia tak tau ko ade bau2 bacang dgn Irish..nak kena ye Annie..nnt kau..

Razi, si hensem yg tgk wayang dgn boiprendnnye..konon romantik..hahaha

suria March 7, 2010 at 10:57 AM  

Razi. kesian annie dia tak tau ko ade bau2 bacang dgn Irish..nak kena ye Annie..nnt kau..

Razi, si hensem yg tgk wayang dgn boiprendnnye..konon romantik..hahaha

suria March 7, 2010 at 10:58 AM  
This comment has been removed by the author.
tengku_fir21 March 7, 2010 at 11:52 AM  

huhu...pergghh..ko dah cerita tk perlu aku ge tgk..blh mcm tue..???


*semenjak bila ko ader darah-darah irish nie..???huh irish tk RENEK yer

khalisyaa March 7, 2010 at 12:33 PM  

macam nak tengokkk.....

zetty March 7, 2010 at 5:58 PM  

lawak laa ko...wat skandel jerr...hahaha...
lme gile aq xtgk movie...huhuhuhu

Anonymous March 7, 2010 at 9:54 PM  

ok la tu Razi sbb kau yg terlentok kat bahu Apek...cuba kau bayangkan kalau Apek plak yg terlentok kat bahu kau....mau basah kuyup kau keluar panggung tuh sbb kene "air terjun" Apek.... (",)
jgn marah aa Apek...nnt kene jual~

-takut lak nk tulis name-

Mohd Fakhrurazi Jamaludin March 8, 2010 at 2:29 AM  

Naqqib:Bila aku tengok balik cite Boku Dake No Madonna,teringat pulak dekat kau bila tengok jiran si hero.

Innz:Memang ok tapi jadi janggal bila duduk seat couple.Auuw!

Farah:Hahaha.Taknak aku couple dengan Apek.Nanti kena kanser mulut.Wakaka.

Farah Rahim:Then go and see it

Eiy Da:Hahaha.Tapi kali nie cite dia cam gothik sikit sebab cite Tim Burton.

Apek:Hahaha...couple belakang buat cite Alice In Wonderland tapi versi lucah macam Pirates of Carribean yang Hazim share tue.

Yusuf:Semua lelaki suka bahagian payudara.Wakaka.

Sha:Best gak kan.Boleh peluk peluk.Confirm orang sebelah usha pelik jer.Wakaka.

Annie:Kau nie dah lama kawan dgn aku pun masih tak tahu lagi.

Fndrocka:Wakaka.Apsal declare dgn Apek?Ada tertido tapi takdela atas bahu dia.Eee...yuuee...

Suria:Geli geli.Tapi ok Apek lagi kot dari kau.Wakaka.

Tengku Fir:Hahaha.Its up to u.Tak paksa suruh tengok.Hahaha...mana ada renek.Ini orang kata tinggi average.

Khalisyaa:Pegi la...

Zetty:Peh skandal dgn lelaki...geli geli.Kenapa dah lama tak tengok?Bz ker?

Anon:Bontot la kau Gjoe.Macam aku tak kenal.Hahaha.

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP