Thursday, May 28, 2009

Agenda tersembunyi Facebook!

Share

Korang ada Facebook x? Ha! Meh nak cite sikit...(yang ada Friendster, Myspace, Tagged ker pun boleh bce)

1st skali tahu x spe yang cipta Facebook nie?Ok,nama dye Mark Zuckerberg.Dye nie student Harvard dengan major dalam computer science...ok 2x...xpenting.Fakta yang penting disini,beliau adalah seorang Yahudi.Hmm...xpelik la...sebab Yahudi nie memang terkenal dengan kebijaksanaan dan tipu-muslihat mereka.

Pernahkah anda dengar tentang 5S?Setelah tewas dalam perang Salib,orang kafir mendapati bahawa orang Islam xdapat ditentang melalui pedang.Jadi mereka pun berbincang dan kesimpulan yang didapati hasil perbincangan mereka ialah 5S iaitu Sex, Sport, Screen, yang lain aku xingat.Benda nie aku dengar mse skool agama dulu.Ada seorang alumni yang menyampaikan ceramah tentangnya.Sebelum pindah dulu, aku dengar ianya dah bertambah menjadi 6S iaitu Study.Mungkin sekarang sudah bertambah menjadi 7s...Social? Percaya?...Xpe...xpe...ini hanya spekulasi aku...

Seterusnya apa yang aku sampaikan ini adalah fakta....

Tahukah anda siapa sebenarnya dalang di sebalik Facebook ini?Mari kita sama-sama selusuri fakta-fakta berikut...

CIA telah menggunakan Facebook sejak Disember 2006 untuk merekrut pekerja ke dalam National Clandestine Service(NCS) untuk diserapkan ke dalam 'human intelligent service' seperti CIA ,FBI dan pelbagai lagi agensi perisikan. Ini juga merupakan kali pertama CIA menggunakan social networking untuk mencari pekerja atau ejen baru.



  • anda tidak boleh komen atau menulis pada 'wall' nya kerana tujuannya diwujudkan adalah untuk merekrut pekerja hanya untuk informasi sahaja tetapi anda boleh jadi 'fan' mereka.
Kedua, tahukah anda siapa yang mengeluarkan dana untuk mempromosikan Facebook ini? Pertama sekali ianya ditaja oleh bekas CEO Pay Pal, Peter Thiel sebanyak USD500,000...kemudiannya, ianya sekali lagi ditaja oleh Accel Partners sebanyak USD12.7 million.Dan siapa pula dibelakang Accel Partners ini? Beliau ialah bekas pengerusi National Venture Capital Association.

Ianya semua ada kaitan dengan In-Q-Tel, dan juga Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) dan salah satu projeknya Information Awareness Office

Petikan dari Wikipedia tentang IAO:"the IAO has the stated mission to gather as much information as possible about everyone, in a centralised location, for easy perusal by the United States government, including (though not limited to) internet activity, credit card purchase histories, airline ticket purchases, car rentals, medical records, educational transcripts, driver's licenses, utility bills, tax returns, and any other available data."

Benarkah Facebook merupakan topeng bagi IOA untuk mengumpulkan data? Hmm...sebelum daftar korang ada baca x Term & Condition Facebook?Ok fine!...aku pun xbaca gak...

Petikan dari Facebook Term Of Use:" by posting Member Content to any part of the Web site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to facebook an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license to use, copy, perform, display, reformat, translate, excerpt and distribute such information and content and to prepare derivative works of, or incorpoate into other works, such information and content, and to grant and authorise sublicenses of the foregoing. "

dan yang perenggan yang paling menarik sekali berada dalam Privacy Policy:
" Facebook may also collect information about you from other sources, such as newspapers, blogs, instant messaging services, and other users of the Facebook service through the operation of the service (eg. photo tags) in order to provide you with more useful information and a more personalised experience. By using Facebook, you are consenting to have your personal data transferred to and processed in the United States. "

Huhuhu...ok,apa maksud ayat yang terakhir tue?Hehehe.Sila lihat laman web ini untuk penerangan tentang risiko perkara ini.

Sebagai penutup kepada post kali ini...aku tunjukkan lambang Information Awareness Office dan juga lambang Illuminati untuk korang fikir sendiri siapakah dalang sebenarnya...hehehe...

Lambang Information Awareness Office


Lambang Illuminati


10 comments:

~miE_kEr~ May 28, 2009 at 12:02 PM  

so mcm mane??Still nk bermaen lg kwn??mmg niat kte baek utk mencari kwn2 n berhubung dgn kwn..tp tu la..kte try la cari alternatif laen..

I Am Marat13 May 28, 2009 at 3:46 PM  

frenster, maispes, fesbook same je sume...aku ade dgr gak ura2 fesbook tu..

Nadzrah May 28, 2009 at 9:42 PM  

so, what's ur move?

Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 28, 2009 at 11:30 PM  

Kimie & Nadzrah:Hack Facebook!

Naqqib:Sbnrnya bnda nie dah lama cuma kurang pendedahan jer...

Mr. U June 1, 2009 at 8:59 PM  

Aduh.. konspirasi? xbrape nk fhm ak.. huk2

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 2, 2009 at 1:50 AM  

Mr U...take some time to read carefully...u will get the point...

Abang Terrer June 8, 2009 at 8:55 AM  

Aku mmg x layan benda2 mcm ni.. sosial networking? apa hal aku tgk budak2 byk duk tgkap gambar sendiri dari sudut atas (sambil mendongak sedikit dan beraksi cute)?

Mohd Fakhrurazi Jamaludin June 8, 2009 at 9:38 PM  

Social Networking nie bagus sbnrnya.Kte boleh jumpa kawan yang dah lama terpisah.Boleh tahu apa yang terkini mereka buat.Payah sye nak jawab komen tue.Hahaha...

K-K-K-KEOZ August 31, 2009 at 11:50 AM  

hahahahahahaha.... orang yang sudah termakan cerita konspirasi akan menganggap semua normal adalah konspirasi

K-K-K-KEOZ August 31, 2009 at 11:50 AM  

hahahahahahaha.... orang yang sudah termakan cerita konspirasi akan menganggap semua normal adalah konspirasi

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP