Wednesday, May 20, 2009

Kerja...Oh!...Kerja...

Share


Lepas jer smbhyg subuh....aku terus bukak internet.Owh! lupa nak bgtahu...hari nie aku ada interview kat Ampang.So,aku study la sikit pasal cara-cara nak jawab interview.Malam semalamnya sebelum tido aku dah bce tapi pagi nie bce lagi...refresh memory.Tempat yang aku dapat interview nie merupakan sebuah consultant construction.

Aku memang xde latar-belakang construction...so memang zero la knowledge aku.Aku study la apa yang mechanical engineer punya keje kat construction.Interview aku pukul 10 tapi pukul 7 aku dah keluar rumah...takut lambat...dan memang malangnya hari tue...jem yang agak luar biasa kat Kg.Jawa nak menghala ke Connaught Bridge.Ada la dekat 30 minit gak stuck kat situ.

Pastu masuk jer Kesas trus pecut 140km/j...mse on the way tue...examiner aku plak mesej cakap dye xdapat lagi hardcover FYP yang aku pos kat dye...arghh! aku dah serabut...

Disebabkan aku xtahu tempat interview tue...dan aku kurang mahir gak jalan-jalan KL...aku pinjam la GPS bapak aku.Sungguh not realiable GPS itu.Lagi skali aku terperangkap dalam jem menghala ke terowong SMART.Waktu tue jam dah pukul 9.38...dengan kelajuan relatif 10-20 km/j...memang aku dah cuak gle b*bi mse tue.Akhirnya, tepat-tepat pukul 10 gak aku smpi.

Smpi jer kat ofis tue...ada sorang akak yang jaga kaunter depan bagi borang suruh isi...pastu akak tue panggil aku masuk.Dalam bilik tue...ada sorang lelaki...lingkungan umur 50 keatas...aku masuk & bagi salam.

"Nie mana sijil-sijil awak nie?" soal lelaki tue dengan nada serius...

"Err...nie ada sye bawak...encik nak sijil ker salinan sijil?" dengan takut-takutnya aku menjawab.

"Lenkali datang interview...kepilkan skali salinan sijil yer...ok,kamu nie nak apply jawatan apa nie?"...

"Mechanical engineer"

"Ok...bgtau sye...apa tue mekanikal"

bla...bla...aku pun goreng la secukup rasa...memang hangus la....pastu dye agak berpuas hati dengan jawapan aku...

Seterusnya dye tanya "Ok...apa yang mechanical engineers buat dalam construction?"

"Ok...dalam cosntruction...mechanical engineer lebih kepada bulding service dimana kitaorang design layout & building requirement...pastu kteorang gak mengawasi operation dalam construction tersebut and last one...segala yang berkaitan dengan HVAC system"

Mse nie muka dye dah berubah...

"Hmm...ok...bgtahu sye...air-cond ada berapa types?" simple jer soalan dye...

Mse nie aku dah agak berpeluh dingin...hahaha...aku xingat pun ada pernah belajar ker x...memang kosong la otak aku waktu tue...yang aku ingat cuma single-unit aircond tue pun sebab biasa pakai kat rumah...yang kat pasaraya tue aku xtahu nama dye...lagi la plak berapa jenis yang ada kat dunia nie.Nak goreng pun takut salah...so jalan terbaik ialah bersikap jujur sambil tersenyum.

Seterusnya dye tanya lagi beberapa soalan tapi aku dah xingat sebab otak aku dah masuk safe-mode bagi mengelakkan OS crash....(semua soalan dye aku xdapat jawab)

Soalan terakhir yang aku ingat sebelum kuar "Nie gaji nak berapa?"

Dan hasilnya...satu hari nie aku tido jer...penat yang xterkata dari segi mental & fizikal...

p/s:Duit minyak + Duit tol untuk sebulan jer RM720...berbaloi ker kalo dapat?

6 comments:

Anonymous May 20, 2009 at 10:11 AM  

pertama: wah gile da dpt interview..pnuh brmotivasi kau ini..smoga ko dpt keje tu..
kedua: GPS mmg taleh dpercayai..ia pnh mnyesatkn kami.trpksa patah balik ikot jln lme.jln yg Suzie (pmpn itu) bg sgtla jauh dan mngarut.

Anonymous May 20, 2009 at 10:12 AM  

ohhh..lupe..
anonitikus kt ats adelah aku..tikah

Kenek May 20, 2009 at 10:50 AM  

ape jawapan ko bg gaji nak berapa???
rm 720 je ke?

iyllienaz May 20, 2009 at 11:43 AM  

klo sebulan ko kene spend rm720 utk tol n minyak, mcm byk je...tp worth it kot..sbb cara ko cite ni mcm company yg agak stabil gak, n experience tu yg penting..so, klo ko keje ngan company tu xlama pon, ko still ade experience..now ni g mane2 tempat nk cari keje mmg dorg nk experience keje.., btw good luck..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 20, 2009 at 1:43 PM  

Tiqa:Haihs~ nape la ko xnk login...

Nadzrah:Rahsia la...mana bleh bgtahu...nnt kne 'pau'

Iyllienaz:Xpela...kalo xdpt pun...aku ada experience pegi interview....pasni xleh ambk mudah jer la...

小美冰淇淋Paul May 25, 2010 at 8:54 PM  

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP