Saturday, May 16, 2009

Jika bini aku seorang...

Share

Setiap yang 'single' pasti ingin 'double'...dah jadi fitrah manusia untuk berpasang-pasangan.Pastikan perancangan yang teliti dan ilmu di dada cukup untuk menjadi pemimpin terutama bagi kaum lelaki.'Mendirikan masjid' bukanlah mudah...seorang nakhoda perlu bijak melayari bahtera rumahtangganya agar kapal dan isinya tidak hanyut.Berikut adalah beberapa hasil angan-angan aku perancangan aku:


Jika bini aku seorang cikgu


-Cikgu banyak cuti...msti slalu ada kat rumah...xdela anak-anak terbiar sangat...pukul 5 petang jer msti dah ada kat umah...makan minum pun terjaga.Tapi risau gak...bebudak sekolah skrg nie jahat-jahat...kang diapa-apa kan bini aku.Hmm...pastu kalo kne 'posting' jauh-jauh...sian la aku...


Jika bini aku seorang pensyarah

-Ok gak kot...lebih kurang sme dengan cikgu jer...lagi banyak rileks dari cikgu.Tapi takut gak kalo-kalo dye ada skandal dengan 'student' dye.Yerla...kita nie makin tua...'student' dye msti la muda-muda lagi...'anak-anak ikan' lagi...


Jika bini aku seorang doktor

-Hmm...yang nie memang agak terabai la aku...kang tengah sedap-sedap main 'PSP' kne on-call plak...pastu kalo balik,msti bau ubat-ubatan.Tapi ada bagus gak...doktor gaji masyuk...pastu kalo aku malas nak pegi keje...boleh mintak mc kat bini jer...hehehe...kalo sakit pun...bini yang tolong jaga...bukan orang lain...


Jika bini aku seorang jurutera


-Keje xmenentu masa...sian anak-anak dan aku terabai...pastu kalo balik...msti letih....nak masak kat rumah? hmm...memang tiap-tiap hari order 'fast-food' la.Lagi plak kalo kne 'out-station' jauh-jauh...mau jadi macam single balik jer...tapi bagus gak...kalo ada masalah kat tempat keje...boleh bincang sama-sama...lagipun senang memahami sebab satu kerjaya...


Jika bini aku seorang penyanyi @ pelakon


-Yang nie agak menarik...confirm cun...paling koman pun dapat yang macam Heliza jadi la.Memang la syok mula-mula...tapi lama-lama...kang dye ada skandal dengan artis lain...kne tangkap basah sana-sini...tue xcampur yang kering-kering lagi.Perangai artis-artis nie pun bukan elok sangat...xkata semua tapi kebanyakannya macam tue la...tonggang arak...hish,nauzubillah...dah la aku nie cmni...xalim...memang confirm kne tarik masuk neraka skali la...


Jika bini aku seorang akauntan
-Bagus...boleh gak uruskan kewangan keluarga.Tapi takut gak kalo dye jadi mata duitan...yerla...tiap-tiap hari nampak duit.Tapi paling takut kalo dye lebih sayangkan duit dari laki dye...huhuhu...


Jika bini aku seorang peguam

-Kalo apa-apa jer...msti dye nak menang...yerla,dah terbiasa.Aku nie xdela ego tinggi sangat tapi kalo asyik mengalah jer...kucing pun boleh jadi rimau.Silap-silap haribulan...aku yang disamannya.


Jika bini aku seorang polis

-Agak berbahaya...mau kne jentik sikit...dah masuk lokap aku.Tapi mesti rasa selamat jer...jalan-jalan depan mafia pun cool jer...yerla,ada 'back-up' besar.


Jika bini aku seorang jururawat

-Alahai lembut jer dye layan...lagi-lagi kalo jururawat hospital swasta...ceh,dah bayar beribu boleh la.Tapi risau gak,terjangkit HN5N1, dengan aku dan anak-anak kena skali...memang la janji sehidup semati tapi xkan nak ajak satu kerabat join kot...


Jika bini aku seorang pramugari

-Huish...cun (kecuali pramugari Air Asia) ...layan pun lembut jer...xkisah la tengah PMS ker...datang bulan ker...bola-bola api ker...muka mesti mau senyum.Tapi kang kalo dye 'travel'...bukan aku boleh ikut pun.I'm not single la jawabnya...uhuk...uhuk...


Jika bini aku seorang ejen insurans



-Paling smart...dye belikan aku insurans banyak-banyak...pastu doa aku mati cepat-cepat...

Sebenarnya...aku xkisah pun semua tue.Kalo dah jodoh...terima jer la.Belajar menerima apa yang ada dari mengesali apa yang tiada adalah lebih baik dari menonton cerita hindustan bersama rakan-rakan yang hati tisu tapi bermuka ganas.Owh...apa aku mengarut nie?...Xpela...abaikan...sekian...semoga bertemu jodoh yang elok.

25 comments:

dak busyuk yang gler coklat May 16, 2009 at 8:43 PM  

"Setiap yang 'single' pasti ingin 'double'"
ahahaha...
best syialll ayat nih
btw, kalo entry ni jadik tag pon sedap tau.. :)
"jika pasangan aku seorang..."

Ervina Razali May 16, 2009 at 8:57 PM  

hmm...act awk suka bini awk jd seorg ap???

mizz annie May 16, 2009 at 10:56 PM  

ko da nk kawen ke?

Najlaa Raihana May 16, 2009 at 11:15 PM  

tahniah...nak kawin jemput akuuu

Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 16, 2009 at 11:18 PM  

Pae:Thank you 2x...aku salah ambk course nie...patut ambk sastera...try la buat tag...aku nak tengok

Ervina:Hmm...sye suka bini sye jadi solehah...hehehe

Annie:Ceh...xboleh ker aku berfikir agak ke depan sikit?...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 16, 2009 at 11:27 PM  

Najlaa:Xkan la aku xjemput ko...nnt bg aku peti sejuk satu ek sebagai hadiah kahwin...wakaka

Ervina Razali May 16, 2009 at 11:44 PM  

awk da nk kawen??
ngn sape??
ish xg tau nieh~

Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 16, 2009 at 11:48 PM  

Ervina:Xpe 2x...nnt sye jemput awak...hmm...awak bawak hadiah bodykit dgn spoiler

Ervina Razali May 16, 2009 at 11:57 PM  

padia~

myatiqah May 17, 2009 at 12:01 AM  

tu kalo bini aku seorang...
kalo bini aku 2org?3org?4org???

opss,jgn mrh yg brnme ervina itu..

hahahha

Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 17, 2009 at 12:12 AM  

Tiqa:Owh...jangan bongkarkan rahsia-rahsia sundal aku zaman muda-muda boleh x?wakakaka...

iyllienaz May 17, 2009 at 2:52 AM  

haha..awal2 da kene reject ni..camne??

Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 17, 2009 at 3:06 AM  

Iyllienaz:Let me guess...ko budak UiTM...mengambil jurusan Kejuruteraan Elektrik dan sedang praktikal skrg...btol x?

iyllienaz May 17, 2009 at 3:21 AM  

ek eley..xyah teka..semua tu ko da bley baca kan??

Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 17, 2009 at 4:21 AM  
This comment has been removed by the author.
I Am Marat13 May 17, 2009 at 5:56 PM  

keje bini nak bes2 je..huhu

iyllienaz May 17, 2009 at 8:21 PM  

ade je ak cite dlm blog..pe la ko ni..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 17, 2009 at 9:18 PM  

Naqqib:Hahaha...xla...aku pilih keje-keje yang popular...kalo nak tulis semua...mau patah ibu jari aku...

Iyllienaz:Eh...ada ek?...Ahaks!

iyllienaz May 17, 2009 at 9:50 PM  
This comment has been removed by a blog administrator.
Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 18, 2009 at 12:01 AM  

Huhuhu...aku mmg xterkenal.Low-profile.

Kenek May 18, 2009 at 10:53 AM  

kalo yg single tu jd gay cne??
haha

Mohd Fakhrurazi Jamaludin May 18, 2009 at 5:27 PM  

Nadzrah:Owh...ko nie budget aku Prof. Serba Tahu...

iFreak May 29, 2009 at 10:34 AM  

erkkkkkkk. hape benda lah kau nih weh. hahahaha. kelakar. sumpah kelakar.

Anonymous February 12, 2010 at 12:26 AM  

Yes indeed, in some moments I can say that I agree with you, but you may be in the light of other options.
to the article there is stationary a definitely as you did in the decrease publication of this demand www.google.com/ie?as_q=bad cd repair pro 3.05 ?
I noticed the catch-phrase you suffer with not used. Or you use the black methods of inspiriting of the resource. I take a week and do necheg

小美冰淇淋Paul May 25, 2010 at 8:55 PM  

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP