Monday, October 4, 2010

Pengalaman saya ambil PMR

Share

Hari ini rata-ratanya topik perbualan dalam radio berkisar kepada PMR.Atas sebab ikut arus semasa maka aku pun nak bercerita pasal PMR.


Beberapa minggu sebelum aku nak PMR,budak-budak perempuan yang mana lemah semangat pakat-pakat habis kena histeria pasal dua tahun setengah sibuk bercinta tinggal lagi sebulan baru nak cover semua.Yang budak lelaki semuanya rilek jer macam hari-hari biasa sebab akal kami ada 9 lagi-lagi budak kelas akhir macam aku.

Aku sama macam budak lelaki yang lain.Menda dah belajar 3 tahun takkan la takleh jawab jangan la bengap sangat banyak makan kepala ikan.

Malam sebelum nak periksa aku ponteng prep tido dalam dorm,kalau nak ikut jadual asrama memang tak cukup tidur la gamaknya.Ini semua demi masa depan aku,bukannya warden asrama.

Petua Dr.Fadhilah Kamsah memang aku follow tak miss satu step pun.Dari langkah kanan sampai la call makbapak sebelum masuk dewan semuanya aku ikut.

Bilamana pengawas kata boleh mula,terus budak-budak lain cepat-cepat buka kertas takut masa tak cukup.

Aku pulak bukak perlahan-lahan pastu tengok semua soalan sambil dalam hati berkata "Dua tahun setengah aku belajar cuma nak jawab 40 soalan?Rasa macam tak berbaloi sangat".

Kertas-kertas Bahasa Melayu,English,Sejarah,Sains,Matematik itu semua memang aku yakin boleh dapat A.Masalah sekarang ini pada dua kertas yakni Geografi dan juga Bahasa Arab.

Aku memang tak minat Geografi sebab tak reti baca peta.Kadang-kadang boleh salah tunjuk Malaysia dekat Nepal.Itu belum campur lagi kalau dia tanya padi huma takpun Banjaran Crocker dekat mana.

Untuk subjek Bahasa Arab,memang aku dah pasrah saja.Mak aku pun tak menaruh harapan tinggi pasal tahu pencapaian anaknya dalam bidang nahu dan fiil.

Tibalah hari yang dinanti,kertas yang dibenci yakni Geografi...

Lima minit peperiksaan bermula aku lukis peta Malaysia dekat kertas sambil tanda-tanda kawasan pertanian.Sedang aku lukis peta Malaysia sampai jadi macam karipap,datang pengawas peperiksaan tegur kasut aku.

"Eh,ini bukan kasut sekolah.Ini kasut sukan.Esok saya tahu kamu pakai kasut sekolah"

"Inilah kasut sekolah saya cikgu.Saya mana ada kasut lain" jawab aku sambil buat muka macam anak orang miskin.

Mungkin simpati dengan muka aku padahal tak tahu sudah kena kencing cikgu tadi pun senyum lantas berkata "Esok pakai kasut lain ya?Kalau takde pinjam kasut kawan kamu"

Esoknya paper Bahasa Arab,fiil entah kemana,nahu dah merayau tinggal nehi,aku masih pakai kasut yang sama.Celah mana nak tukar baik aku fokus pada ajaran Dr.Fadhilah Kamsah,abaikan benda yang lain.

Tapi yang hairannya,kali ini cikgu tue takde tegur.Dia cuma senyum saja masa passing kertas.Entah kenapa hati aku berdebar pula.Adakah ini yang dinamakan cinta?

Aku cuba jawab sehabis baik.Habis selawat keatas nabi dan juga istigfar aku ucapkan punya la cuaknya kertas Bahasa Arab.

Sambil jawab,mata aku kerling kearah cikgu tadi.

Sekali cikgu tue tengah perhatikan aku.Bila aku pandang dia,terus dilarikan pandangannya ke arah lain macam  malu-malu kucing.Nampak blushing gitu dari sudut pandangan tepi.

Hati aku mula tak tenteram.Dalam hati dah fikir camne la kalau ada skandal dengan guru.

Mujurlah tiada apa yang berlaku selepas itu.Cuak juga kalau tetiba cikgu tue nak mintak no. fon, masa itu mana ada handphone lagi public phone ada la.

Berminggu berlalu,keputusan PMR akan keluar hari itu tapi sedikit perasaan cuak pun takde.Yang ada cuma perasaan best pasal lepas balik karang nak main Counter-Strike dekat CC ramai-ramai.

Bilamana dapat slip PMR,terus aku kira bilangan A.Sekali tak cukup 9 la bilangan A.Geografi dapat B,Bahasa Arab dapat C.Terus call mak aku sambil buat suara macam nak menangis dan penuh penyesalan lepas nie janji akan belajar rajin-rajin padahal tengah kumpul ramai-ramai bincang siapa nak jadi terrorist siapa nak jadi polis.

Pesanan abang Razi kepada adik-adik yang ambil PMR,jangan takut dengan PMR sampai histeria bagai.Kau dapat 9A belum tentu nanti kau keje gaji kau 9 ribu.Buat yang terbaik tapi enjoy saat itu.Kau takkan ambik PMR dua kali!


12 comments:

nur raidah October 4, 2010 at 10:29 PM  

hahaha.. lawak la baca..
tapi bahasa arab memang susah..
tapi ok sket pada ko x dpt c..haha jahatnya.

DuniakuAbstrak October 4, 2010 at 10:54 PM  

caiss..yela tu main mata dgn cikgu

nurul 'ain alias October 5, 2010 at 1:30 AM  

aku pun xminat geografi..
tapi bapak aku beli buku latihan geografi banyak-banyak suh aku buat.
last-last jawab exam sebab dah tau jawapan tuk soalan tue ape..
kira hafal dah lar..

/Dayah//Nurul/ October 5, 2010 at 2:30 AM  

Slmt jwb PMR

hanna manSeez October 5, 2010 at 11:01 AM  

a'ah..aku pun hengat lagi before PMR dulu kite de pesta hantu...seremmm!!

yusuf mujahidin ™ October 5, 2010 at 2:22 PM  

nice one

Hidayah Hanif October 5, 2010 at 2:24 PM  

mase org kene histria tu mane ko razi?ape kah ko yg merasuk?keskeskeskes

tengku_fir21 October 5, 2010 at 4:22 PM  

hahah....sengal ler ko..aku tak suke geografi sbb nk kena kira koordinat..aku rasa itu sgt susah...

fana October 5, 2010 at 6:13 PM  

AKU INGAT!!!

kita pmr 16 Oct 2001!!!!

Heheh

Aku duduk sebelah 'BF' ko (point ur fb profile pic)... erk Sempat kerling paper Geografi dia.. MAKA aku dapat A utk Geog... huhu

Ko duduk kelas atas atas.. (sob sob sob)

cracked bunny October 5, 2010 at 9:38 PM  

aku pmr takde mslh sbb arab tak ambik pon.fuish.

tapi aku lemah jawi,sumpah selow merangkak2 baca.tiap2 hari ustaz ak akn suh ak tulis hari kt whiteboard.jd aku hafal la mcmne nk eja isnin,selasa ....
skali tu dia kenakan aku suh tulis Tuesday.waa aku nges trus demam tak pegi prep 2 hari.
mmg magik aku dpt A tme SPM.terima kasih Ya Allah.

linn October 6, 2010 at 12:54 PM  

PMR.. hoho.. cmne dh ek feeling time tu.. lupa suda, y pntg tetibe buat study grup 1 week b4..tp xdenya study pn. sha: ko xterer jawi ke dulu? y ak tau, hukum tajwid ko mmg hafal je, tp ko lg byk btol rasenya.. xpuah hati tol!!!

iqbal October 10, 2010 at 11:56 AM  

bengong razi.
x sangka kita bdk kelas hujung skali ek.
sekali kuar result cemerlang laa gak kn bg bdk kelas hujung

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP