Tuesday, February 16, 2010

Review : Percy Jackson and The Lightning Thief

Share


Dalam cerita tipu Greek kuno,ada 3 dewa paling berkuasa iaitu Zeus,Poseidon dan Hades.Diorang nie nama jer adik-beradik tapi kuat kelahi mengalahkan UMNO dengan PKR.

Satu hari Zeus punya petir hilang.Mengelabah la mamat nie takut nanti tak dapat jadi dewa lagi.Terpaksa kerja Jabatan Kaji Cuaca ramal hujan ker tak.

So dia pun slow-talk dengan Poseidon "Wei...lu ada ambik tak gua punya petir?"

Poseidon reply "Takde pasal gua nak ambik"

Tak puas hati dengan jawapan Poseidon,dia pun serkap jarang "Gua suspek anak lu ambik la"

Nak dijadikan cite,si Percy Jackson nie lah anak kepada Poseidon.Tapi mamat iras iras rupa aku nie tak tahu pun dia anak kepada Poseidon sehinggalah pada suatu hari dia diserang cikgu sejarah sebab gagal ujian pertengahan tahun...wakaka...mengarut jer aku punya review.Ok...Ok serius!...sebenarnya cikgu sejarah dia adalah makhluk nama Fury muka hodoh yang telah diupah Zeus untuk ambik balik petir itu.

Dari situ bermula lah kisah si Percy Jackson nie...ditemani anak kepada Dewi Athena dan seekor kambing negro dalam epik pencarian petir yang dicuri.

Ok baru tamat sipnosis...sekarang baru nak mula review...

Dari segi efek 3G dan CGI,memang tak dinafikan tidak mengecewakan.Nampak banyak juga unsur-unsur dari cite Harry Potter yang diselitkan dalam filem ini.Antara yang paling ketara ialah kasut terbang si Percy Jackson dengan bola emas Quidittich si Harry Potter.

Jalan cite agak mudah difahami.Standard filem-filem Disney.Namun begitu terdapat kelonggaran plot yang kalo diperbaiki boleh jadi sebest Lord of The Ring tapi kena tambah sejam lagi waktu tayangan.

Penalaan muzik memang hancur.Haram jadah apa guna lagu Lady Gaga.Tak style la macam cite Transformers dan Angels & Demons.

Sinematografi pun takde la seni sangat.

Eh sesedap hati aku jer komen benda yang aku tak tahu kan?Hahaha...

Bagi aku,cite nie tak sampai tahap wajib tonton la.Kalo korang minat cite Harry Potter,High School Musical,Camp Rock...pegi la tengok cite nie.

Aku bagi 3 bintang dari 5 itupun sebab heroin dia boleh tahan mata cantik sampai tak sedar tercakap "Wow!"













Nota kaki:Apsal cite nie dapat status U sedangkan boleh merosakkan akidah?

15 comments:

apek February 16, 2010 at 2:12 AM  

standart la rosak akidah...itu yg ko mau..haha





p/s-lady gaga best siot..haha

mohd izzat hishamuddin February 16, 2010 at 2:16 AM  

wakakaka..gigi mu bkn gigiku

joegrimjow February 16, 2010 at 2:44 AM  

klu ada gambo heroin yg cantik tu an lagi best
hehe

khairul February 16, 2010 at 2:48 AM  

aku bajet citer ni more to action like harry potter...
tapi bnyak gelak2x. ntah apa2x ntah pen tukar jadi pedang la, pastu citer die mcm2 ala2 narnia pun ada jgak and hero die x nmpk matured langsung.. mcm nk dance je kat wayang tu mse lagu lady gaga tu kuar...

Amanina February 16, 2010 at 4:24 AM  

yg part ade sampan bawak masuk dunia ghaib tu, ade iras2 mcm dalam novel the golden compass part 3. entah bila la sambungan the golden compass ni nak keluar pulak. lama sangat dah.

btw, crita dia simple. even sy masuk 30 minit lewat pun, still boleh faham cerita dia. haha.:D

milah hasan February 16, 2010 at 11:22 AM  

lps bce review ko aku jd mkin konpius nk tgk ke x...hahaha

faz_e February 16, 2010 at 12:33 PM  

haha, smlm nyaris nk tgk cite nih...
tapi kwn2 aku sume nk tgk wolfman sbb 18PL...
huh!!~ tapi still rase nk tgk muvi ni sbb hero dea ala2 comei!!
kuihkuih~!!

sha89 (bini kepada Kim Hyun Joong haha) February 16, 2010 at 8:53 PM  

huahuahuahua nsib baik ko buat review aku bru nk g tgk esok, so mls la nk tgk cite tu hehe :p

i.am.belle February 17, 2010 at 1:51 AM  

lebih baik layan GLEE, lagu-2 semuanya syiok ;)

Anonymous February 17, 2010 at 10:01 PM  

haha...btol tu pek....stakat sebuah filem utk hiburan xkan da goyah kot iman ko raziman...

p/s: jat, jom r teman ak tgk wayang kat jusco tebrau mggu ni...takut ar nk g sorg²... =)

-JoE eL NiNo™-

Firol February 17, 2010 at 11:42 PM  

jabatan penapisan suka citer tu..kira U jelah

☺[ai][sUmi]☺Chan February 18, 2010 at 3:44 PM  

tgk jugak upenye.. kasik 3bintang jugak tu?? :P

Mohd Fakhrurazi Jamaludin February 18, 2010 at 7:40 PM  

Apek:Bodo (malas nak reply komen lelebih nanti ko gigit aku mse lepak)

Ijat:Ko perangai macam Montok kan?

Joe:Hahaha.Aku lupa la nama dia apa.Tapi boleh tahan la.Badan pun sedap.

Khai:Cite nie memang sesuai sangat untuk ko.Wakaka.Sebab takyah fikir panjang pastu hero dia jambu.Wakaka.

Amanina:Oh...ko la ek yang masuk lewat dalam wayang hari tue.Ecece...dan dan jer...

Rasis:Better ko tengok Percy nie dari ko tengok Lu Fikir...

Faz:Wolfman best?Dgr cite orang kata tak best

Sha:Ala...tgk jer.Nanti kalo best bleh buat review.Boleh sangkal dakwaan aku.

Belle:Muzikal?Wakaka...teringat High School Musical

salah satu dialog dalam cite nie "its a high school but not with musical"

Gjoe:Bukan aku la.Aku takut budak budak kecik yang salah.

Firol:Tue la.Macam ada ketidaktelusan dalam memberikan rating cite.

Sumi:Tengok la.Hihi.

Mohd Fakhrurazi Jamaludin February 18, 2010 at 7:40 PM  

Apek:Bodo (malas nak reply komen lelebih nanti ko gigit aku mse lepak)

Ijat:Ko perangai macam Montok kan?

Joe:Hahaha.Aku lupa la nama dia apa.Tapi boleh tahan la.Badan pun sedap.

Khai:Cite nie memang sesuai sangat untuk ko.Wakaka.Sebab takyah fikir panjang pastu hero dia jambu.Wakaka.

Amanina:Oh...ko la ek yang masuk lewat dalam wayang hari tue.Ecece...dan dan jer...

Rasis:Better ko tengok Percy nie dari ko tengok Lu Fikir...

Faz:Wolfman best?Dgr cite orang kata tak best

Sha:Ala...tgk jer.Nanti kalo best bleh buat review.Boleh sangkal dakwaan aku.

Belle:Muzikal?Wakaka...teringat High School Musical

salah satu dialog dalam cite nie "its a high school but not with musical"

Gjoe:Bukan aku la.Aku takut budak budak kecik yang salah.

Firol:Tue la.Macam ada ketidaktelusan dalam memberikan rating cite.

Sumi:Tengok la.Hihi.

faz_e February 23, 2010 at 10:05 PM  

Wolfman tak sprti yg d bayangkan...
bg aku xla best sgt~
so-so jer~

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP