Thursday, November 18, 2010

Pengalaman Razi bermain ragbi sebelum bersara selamanya.

Share

Salah satu sukan wajib budak sekolah asrama penuh semua lelaki ialah ragbi.Kalau bola sepak,badminton dan bola keranjang itu semua sekolah biasa pun ada jadinya sukan ragbi memang 'rare' jugak.

Sepanjang aku sekolah dari darjah tadika sampai tingkatan 3 tak pernah langsung aku sentuh bola ragbi sebab pada aku sukan itu ganas dan menyakitkan badan.Tambahan pula dengan struktur fizikal aku yang sedikit lebih kecil dari kawan-kawan lain menyebabkan ianya memang bukan sukan pilihan aku.

Tapi bila masuk Sains Seremban tiba-tiba setiap kali Pendidikan Jasmani mesti kena main ragbi.Kalau tak main ragbi mesti belajar peraturan dia.Kalau takde cikgu jer dapat balik asrama main ragbi atas katil...auuummm!

Aku rasa baru 3 kali kot aku sentuh bola ragbi kemudiannya dianjurkan pertandingan ragbi antara kelas.Sebab kelas aku boleh tahan nerd jugak budaknya (Zack,Shah,Watson,Naqqib,Meor,Azim,Mat JB,Raja...Wow! banyak gila budak nerd dekat kelas aku) maka aku dipaksa join jadi fullback.Posisi fullback ini terletak dibelakang sekali dimana bila ada scrotum eh tak scrum,forward akan passing bola dekat aku suh aku lari pergi ke arah gol pihak lawan.

Salah satu kelebihan yang perlu ada pada fullback ialah kena lari laju dan itu memang kelebihan aku.

Setelah sesi latihan 5 minit sebanyak 5 kali passing-passing bola terus pertandingan bermula.Scrum dimulakan dengan forward membuat susunan peluk-peluk sambil kuis bola pakai kaki.Sorang member aku terus kais bola keluar lalu berlari ke arah pintu gol.Aku dan fullback lain turut lari bagi memberikan back-up kepada yang lari first tadi.

Pang! member aku yang bawak bola tadi kena tekel.Bukannya tekel cam nak ngorat gitu tapi kalau dalam ragbi dia punya tekel begini sila bayangkan : ada seorang dengan keberatan badan 80kg berlari dengan kelajuan 100km/j lalu cuba korang kira daya impaknya.Ok tipu takdela sampai 100km/j tapi rasa dia macam kau lari laju-laju lepas tue langgar tembok.Ha! sakit tak?

Nasib baik saat sebelum dia kena tekel itu dia sempat passing bola dekat member aku lagi sorang.Larian diteruskan.Jarak dengan pintu gol pihak lawan semakin dekat tapi semakin banyak kawan-kawan aku yang rebah dalam perjuangan.

Last sekali tinggal aku dengan sorang member aku.Member aku tue lari laju susah jugak aku nak cucuk rapat dengan dia.Entah sial gila bila dah sikit lagi nak sampai gol pihak lawan boleh pulak dia tersadung batu dekat tengah padang terus jatuh guling-guling.

Lantas tanpa berlengah aku terus kaut bola.Serta-merta aku pecutkan larian selaju Usain Bolt.Jarak dengan pintu gol pihak lawan hanya tinggal lagi 200 meter.Kalau aku berjaya touchdown ini bermakna aku akan jadi pelajar sekolah itu yang pertama buat touchdown dekat padang itu pasal kelas aku lawan first cilaka mana ntah yang cabut undi suwey betul.

Tiba-tiba awan mendung berarak pergi.Hembusan angin begitu kuat dari belakang.Tekanan dari aura dia begitu kuat aku rasakan.Bila aku toleh kebelakang agak terperanjat juga sebab imej bayangan babi hutan sedang mengejar rupanya budak kelas pihak lawan.

Mamat yang sedang kejar aku itu dia punya tinggi dua kali ganda aku.Lebar ukuran dada dia dua kali ganda aku.Saiz badan dia juga dua kali ganda aku pendek kata semua dia punya dua kali ganda aku lah.Jika aku kena tekel dengan dia bermakna maut.Kalau nasib baik mungkin mandul seumur hidup.

Saat genting itu aku terpaksa buat dua pilihan yang akan menentukan hidup mati aku.Maut atau mandul?.Oh tidak!

Lagi beberapa inci jari dia nak cecah kolar baju aku,saat itu juga aku campak bola ragbi ke tepi padang lalu aku teruskan larian ke dorm.Sarung tuala pegi mandi lepastu tido lagi sedap.


Budak kelas aku 5 Delta


8 comments:

Syazwana November 18, 2010 at 11:46 PM  

wakakakaka sengal giler!

tak penah taw and faham ragbi pon

tak minat

hoho

faRk November 19, 2010 at 7:38 AM  

mcm babi hutan...

Miss Shizu November 19, 2010 at 9:43 AM  

wakakkakakakakak..ending kaw memang wat aku rase nk antuk an pale kaw kat dinding...

atiQah raDzal! November 19, 2010 at 11:15 AM  

hahahahaha. semangat dah nak tegok apa jadi ending. sekali. cis ! tertipu.

tengku_fir21 November 19, 2010 at 11:20 AM  

haha..aki jumpa ko dlm pic..hahaha nerd giler tk brutal lg sung

hanisah November 19, 2010 at 1:00 PM  

hahaha~ending tak bole blah..

cKyN WaN November 19, 2010 at 2:57 PM  

hahahahahahahaha gelak guling2 baca ending

ceittttttttttttttttttttttt!

☺[ai][sUmi]☺Chan November 25, 2010 at 8:56 AM  

punya semangat baca.. ending mcm tu je? ishhh~ hahaa

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP