Sunday, November 7, 2010

Kisah mainan robot

Share

Masa aku tadika,mainan robot adalah salah satu simbol 'cool' di kalangan budak lelaki.Siapa ada mainan robot automatik akan ada ramai kawan dan pengikut.

Jadinya aku pun turut terpengaruh dengan rakan sebaya mendambakan sebuah mainan robot biar ramai kawan dan pengikut.Waktu itu definisi rakan sejati atau keikhlasan dalam persahabatan memang belum wujud.Siapa banyak mainan automatik banyak kawan.Siapa badan besar suka buli orang automatik ramai pengikut.

Aku pun beritahu mak aku dalam nada tersirat...

"Mama,along tengok kan,kawan Along yang anak kawan mama tue kan,dia ada mainan robot.Cantik robot dia.Boleh keluar lampu..."

".................................." mak aku buat-buat tak dengar sedang menumpukan perhatian pada masakannya.

"Along tengok dekat kedai uncle hari tue ada dia jual robot tue.Murah jer ma.RM10 jer" sambung aku masih cuba memancing bagi mendapatkan robot mainan.

"Takde duit" ringkas saja jawapan mak aku.

Masih tak puas hati dengan jawapan yang diberikan,aku cuba menggunakan pendekatan perbandingan "Ala,anak kawan mama tue boleh jer dapat mainan robot".

"Itu abang dia punya.Dulu dia ada abang tapi dah meninggal.Abang dia ada sakit.Masa dah nak dekat meninggal tue,abang dia mintak mainan robot tue.Lepas abang dia meninggal,mainan tue jadi dia punya la" terang mak aku.

Lalu aku pun terdiam...

Baik aku takde mainan robot dari kehilangan adik-beradik aku.Aku lagi sayang mereka dari mainan robot.

Tapi annoying juga kalau tengah dating dapat mesej begini

"Wei belikan aku sushi...aku dah penat vakum bilik ko-Nana (adik bongsu aku)"


Kalau dapat yang saiz begini,bolehlah pergi kerja naik robot.Cool gila! Sumber : AndroidWorld


3 comments:

ain alias November 8, 2010 at 2:24 AM  

wahaha
biasa ler tue adikberadik

Hanim Mahali November 8, 2010 at 4:46 PM  

biasa la tu ... adik nak manja manja ...

Bukan Gadis Comel November 9, 2010 at 8:19 PM  

at least adik ko tak blackmail ko macam adik aku. huhh!

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP