Saturday, August 22, 2009

Perjalananku demi mengejar cita-cita.

Share

".....lari dari zon keselesaan kalo nak berjaya"

Terngiang kata-kata seorang motivator mse ceramah motivasi sebelum nak ambk SPM.Nampak sangat aku tak lari dari zon keselesaan sebab tue SPM aku tak berjaya.Huhuhu...

Jadi bersamaan 18hb Ogos hari tue,sehari lepas majlis konvo aku,aku bersama 27 rakan-rakan yang lain telah berangkat ke Johor Bahru.Di sana kami ditempatkan di kilang Flextronics dengan masing-masing dipecahkan kepada department.Aku tercalon untuk menjadi ahli department IE.

Meh aku cite kan semua zon keselesaan yang aku lari

  • Kitaorang ditempatkan di asrama bersama-sama dengan 16 bangsa yang lain seramai 10 ribu orang.Ok,sila bayangkan korang bercampur-gaul dengan bangla,nepal,indon dalam satu rumah.Sedangkan baru jalan-jalan kat supermarket jer dah xleh blah...inikan plak satu kawasan asrama.Hahaha.Gila racist aku.
  • Jarak antara tilam dengan katil ialah setengah inci.Pastu kalo ikut standard biasa...patutnya ada lapik papan dibahagian bawah tapi ini hanya ada jaring-jaring besi sebagai galang ganti.Memang kalo bangun tido tue rse tulang-tulang dan urat korang lari la dan bersimpul-simpul.
  • Takleh kuar dari kawasan asrama lebih dari pukul 9.30 malam.Nie yang aku paling tak suka.Dah rse macam sekolah jer.Aku dah usha-usha gak kat tepi-tepi pagar mana tahu ada lubang untuk 'fly' ker tapi baru aku teringat...kat sini xde hapa hatta satu kedai sekalipun.Kargo ada la.
  • Untuk 10 ribu orang,kafe yang beroperasi hanya ada 2.Gila mampat kan?.Dah la menu dye sikit jer.Balik-balik aku makan benda yang sama jer.Owh lupa nak bagitahu,status halal juga diragui...tapi darurat...apa boleh buat.Keh keh
  • Rumah yang kitaorang duduki tue sebelum nie dihuni oleh pompuan warga apa ntah tapi dye punya bersepah macam rumah Geng Tapau.Lipas dye punya banyak kalo goreng mau boleh kasi makan satu asrama nie.
  • Dah ada 16 bangsa kan?....So aku pun usha-usha gak la awek-awek mana la tahu ada muka macam Upik Abu & Laura....tapi semuanya rupa macam mak Laura.Haish~ letih aku.
  • Hari 1st jer dah ada pompuan indon ngorat aku.Dye tnya aku duduk blok mana,aku cakap aku duduk blok 10 walhal aku duduk blok 8.Gila cuak aku.
  • Kalo aku turun jer dari bilik nak pegi ke tempat keje...mesti semua orang pandang aku dengan perasaan kagum macam aku artis.Nasib baik xde yang terjerit-jerit "Pak Ariel!...Pak Ariel Peterpan!".Eh,ini tak selesa gak ker?...
Walaubagaimanapun,banyak juga benda-benda yang best berlaku.Plak tue bebudak department aku semua baik-baik dan kepala-otak-tak betul-yang-asal-nak-pegi-minum-petang-jer-mesti-bawak-measuring-tape-untuk-lakonan.Aku harap sebab aku dah 'dilarikan' dari zon keselesaan ini,aku akan berjaya.Gambatte~!

Sekian saja update untuk korang yang rindu kat aku.Keh keh...dikesempatan ini juga aku ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada seluruh umat Islam yang sedang membaca blog aku.Kafir-kafir dan orang munafik sila jangan perasan aku ucap selamat berpuasa kat korang yer...Assalamualaikum.

16 comments:

☺[ai][sUmi]☺Chan August 22, 2009 at 1:18 PM  

hhoho~ baru menghapdet yer..
baru paham apa itu lari dari zon keselesaan..

iyllienaz August 22, 2009 at 1:20 PM  

gila survive..bagos2!!

Ervina Razali August 22, 2009 at 1:54 PM  

gudluck syg ku~

[x]mint[x] August 22, 2009 at 2:24 PM  

huu..
mcm menakutkn. hahhaha

zaina August 22, 2009 at 3:19 PM  

hahaha.ko ngorat jerla mak laura.....ade cukup 30 org x g sane?

myatiqah August 22, 2009 at 3:23 PM  

ko watpe ni wey?mcm plarian je..blik ngra asal ke?

siti_z0wiah August 22, 2009 at 4:00 PM  

baru hapdate ye?

hehe...

salam ramadhan.

Mohd Fakhrurazi Jamaludin August 22, 2009 at 7:09 PM  

Aisumi:Lor...xselama hari nie xpaham ker?

Iyllienaz:Ini xcukup teruk lagi.Masih boleh diterima akal

Ervina:Thanks

Mint:Huhu...menakutkan jgk ble org 2x bangsa asing nie pandang ko semacam jer...

Zaina:Xcukup la Zaina.Ko la xnk join.Beria jer hr tue.

Tiqa:Hahaha...kuang asam gle.Aku kat JB la.Cri sesuap rezeki.

Siti Zowiah.Salam ramadahan.

Aminah August 22, 2009 at 8:18 PM  

sianny ko...da cam pndtatang asing je

[:: nisa ::] August 22, 2009 at 10:59 PM  

thanx weh ko inform aku brita tu...
surprise yg beliau nk wt x jd gk akhirnye..hee..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin August 23, 2009 at 12:21 AM  

Ika:Huhuhu...mcm pendatang ek?

Nisa:Dye wat suprise apa?

mON August 23, 2009 at 1:35 AM  

Geng Tapau jgn sebut la kawan..Tampo jp g kang.
Gle sesak sane beb..Jage2 ngan mat bangla oi.Dorg ske jalan2 sambil pegang tangan..eee...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin August 23, 2009 at 10:19 AM  

Mon~ aku nak nangis.

[:: nisa ::] August 23, 2009 at 4:26 PM  

konon die nk dtg knvo aku scra tbe2 la..
da ko gtau aku die ade kt duta ms tuh, aku pn dpt agkla die akn dtg knvo aku soknye..

Anonymous December 7, 2009 at 7:16 PM  

Hi !.
You re, I guess , probably very interested to know how one can reach 2000 per day of income .
There is no initial capital needed You may begin earning with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you thought of all the time
The firm represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

It is based in Panama with offices around the world.
Do you want to become a happy investor?
That`s your choice That`s what you desire!

I feel good, I started to get real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. It`s all about how to select a proper partner who uses your savings in a right way - that`s it!.
I earn US$2,000 per day, and what I started with was a funny sum of 500 bucks!
It`s easy to join , just click this link http://exijydov.fcpages.com/ucacydib.html
and go! Let`s take this option together to feel the smell of real money

Anonymous February 2, 2010 at 7:42 AM  

Hi!
You may probably be very curious to know how one can manage to receive high yields on investments.
There is no initial capital needed.
You may commense earning with a money that usually is spent
on daily food, that's 20-100 dollars.
I have been participating in one project for several years,
and I'm ready to let you know my secrets at my blog.

Please visit blog and send me private message to get the info.

P.S. I earn 1000-2000 per day now.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP