Tuesday, December 23, 2008

Perkahwinan...dari sudut belakang tabir

Share

Minggu lepas adalah minggu yang sangat memenatkan bagi aku.Wa mau lehat woo...manyak penat.Tentu anda semua tertanya-tanya kan mengapa aku sangat penat? (buat-buat la tertanya-tanya...aiseh,kantoi la plak kat tajuk...dah xsaspen).Ya! tepat sekali pembaca-pembaca sekalian...minggu lepas nenek sedara aku buat kenduri kahwin...(bukan dye yang kahwin ek...anak dye).Jadi aku selaku cucu sedara yang baik lagi beramal soleh,hormat orang tua...bla...bla...(seperti biasa...babak yang terlalu meleret akan dipotong) telah 'rewang' [1] di kenduri kahwin tersebut. [1] Rewang adalah perkataan orang Jawa yang membawa maksud bergotong-royong di kenduri kahwin.

Sebenarnya tugas aku dah bermula sejak minggu kuasa dua lepas lagi...aku kne pasang rail langsir untuk bilik pengantin...bersama consultant oleh bapak aku,pakcik aku dan makcik aku yang kejenya asyik nak meng'komen' jer hasil kerja aku selaku bakal engineer.

So,tugasan untuk minggu lepas,bermula dari hari jumaat...1st skali aku kne ambk atuk aku kat Melaka...pstu blik jer aku kne pegi umah nenek sedara aku tue (aku panggil dye Tok Cu jadi lpas nie aku akan guna nama Tok Cu untuk babak seterusnya)...aku kne angkat barang-barang dapur dari rumah Tok Cu ke balairaya...sbb masaknya kat balairaya.Huish...aku terasa macam badan aku dah tough sikit...hehehe.

Disebabkan aku masih penat jadi aku akan skip cite-cite yang meleret dan aku bagi point-point jer...(mcm jawab exam plak...hahaha)


Hari Sabtu

  • Kne tolong potong daging...sampai sakit tangan aku.Dah la pisau tumpul...
  • Angkat peralatan memasak seperti tong gas,tungku dapur,dll...(disini sekali lagi aku ingin tekankan...aku rse badan aku dah tough)
  • Kne pasang signboard menunjukkan arah rumah pengantin...
  • Dan aku hampir-hampir kne tido kat balairaya malam tue untuk jaga lauk yang dah dimasak dari haiwan seperti anjing,kucing dan juga manusia yang kelaparan...
Hari Ahad
  • Basuh pinggan bersama team Cuci (bukan Afdlin Shauki yer...hanya pakcik-pakcik aku)
  • Angkat pinggan dan cawan yang telah digunakan (Nasib baik ada buruh paksa kanak-kanak yang telah didera menolong)
  • Pastikan pinggan dan cawan yang hendak digunakan sentiasa cukup
Alhamdulillah,majlisnya berjalan dengan lancar.Semua jemputan berpuas hati dengan hasil kerja pasukan kami...(poyo la plak...padahal basuh pinggan jer).

Sebenarnya aku lebih minat kenduri kahwin kat kampung cmni dimana semua penduduk kampung bergotong-royong bersama-sama...sangat happening.Aku dapat kenal ramai orang kampung...dan juga aku dapat naikkan nama baik makbapak aku...("rajin anak Jamal tue"--> aku dgr ada sorang makcik cakap kat member dye cmni...hehehe...jgn jeles).

Sekarang nie kebanyakan kenduri kahwin menggunakan khidmat katering...memang la bagus dari segi masa dan tuan rumah xdela pening sgt nak bli barang tp muafakat antara masyarakat tue semakin kurang.Muakat membawa berkat...yer x?Mungkin sebab tue kebanyakan perkahwinan sekarang xberkekalan...sbb berkat tue dah kurang...just my opinion.

Pendek kata, majlis kahwin memang memenatkan...


Team Cuci yang ditugaskan membasuh apa saja yang perlu dibasuh


Buruh paksa kanak-kanak yang aku dera


Sesiapa yang menerima bunga dihiasi dengan wang ini menandakan beliau adalah orang yang ditugaskan untuk 'rewang'


Aku tgh pantau bapak aku pasang tanda ke rumah pengantin


Suasana semasa rewang...mse nie aku tgh curik tulang


10 comments:

Ervina Razali December 23, 2008 at 9:05 AM  

sian dye letih ea..
ni bru mjlis kawen ank tok cu..
t lau majlis sndri lg penat woo0..
lg tough la agknye mse tu..
huhuhuu

mosaic1809 December 23, 2008 at 9:16 AM  

ko ni slalu angkat diri sendirilah..senang citer syok sendirilah..ko da xbuat kisah2 silam ko?hehehe eleh main *tuuuuuT*..

Pjoyz Zul December 23, 2008 at 9:22 AM  

Pegi halim kawen tak?

Mohd Fakhrurazi Jamaludin December 23, 2008 at 1:08 PM  

Kpd Ervina
-Huhuhu...majlis kahwin sndri...msti la lagi tough

Kpd Mozek
-Dah nama pun blog aku...msti la aku nak 'up' diri sndri...syok sndri xde istilah tue sbb aku xpaksa pun suruh baca.

Kpd Pjoy
-29hb kan?Aku dah blik la mse tue...Kalo on the way bleh gak aku singgah tp umah dye kat Melaka la

nadzrah December 23, 2008 at 2:28 PM  

aku suke tgk pic budak2 buruh paksa tuh!
kah2!!!!

dpt bper hengget kat bunga tu?
sehengget je ke?

Mohd Fakhrurazi Jamaludin December 23, 2008 at 10:40 PM  

A'ah...sehinggit jer...xkn la Rm50 plak kot.

Tulip December 25, 2008 at 12:35 AM  

rajinn betol...praktis utk kenduri sendiri dah ker...?

Mohd Fakhrurazi Jamaludin December 25, 2008 at 3:06 AM  

Hakhakhak...sye mmg rajin Puan...

apek January 2, 2009 at 11:07 PM  

to razi - podah..kalo rajin ko x ngular la..

to ina - waaaah...nie da x sabar nak kawen nie..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin January 6, 2009 at 7:46 AM  

Aiyak mamat nie...dlm Friendster kutuk aku...kat bilik kutuk aku...perangai terkutuk btul la mamat nie...

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP