Friday, July 1, 2011

Cerita parodi : Travel and travel...pfuuh!!

Share


Aku baru saja balik daripada Johor.Penat semalam pun belum hilang lagi,alih-alih bos dah suruh aku terus balik KL petang tadi jugak.Ikutkan hati panas nak saja aku terbalikkan budak bos dalam Tambak Johor.Semalam aku sampai sana,terus call member ayah aku yang menjalankan perniagaan sewa rumah dan sewa GRO sebagai pendapatan sampingan.Ayah aku dah suruh member dia tolong carikan GRO untuk aku sebulan disana.Dapat la GRO dalam RM350.Aku dah siap bayar dekat GRO tapi bos aku yang tumpang sekaki itu takde nak hulur duit sikit pun.Claim awal pun dapat lambat.

Pagi tadi aku sampai site sorang-sorang.Hidup aku memang keseorangan.Lori bawa paip pun sampai kemudian sebab tak mahu sampai site sekali dengan aku.Tunggu punya tunggu,bos aku yang tumpang GRO  sekaki tapi kedekut nak mati itu pun sampai dalam pukul 11.00 pagi bersama seorang anak ikan baru dan dua pekerja Bangladesh sikit pun takde iras-iras si Razi.Kitaorang pun bersama-sama memunggah semua barang untuk dimasukkan ke dalam bangunan takkan lubang jubur pulak.Nasib baik la paip yang paling besar pun besar-besar kemaluan Apek saja.Kalau besar macam kemaluan Hazim memang mampus la nak angkat pakai tangan satu persatu paip itu.Nasib baik ada 30 batang paip saja,kalau batang lain macamana? Minggu lepas almari dengan barang-barang masa pindah daripada Rawang,hari Isnin angkat kertas A4 berbundle-bundle.Minggu depan harapnya dapat angkat ofis terus letak depan rumah kepala hotak dia semua nak suruh aku angkat.

Minggu depan hari Isnin kena pergi site balik sebab bos suruh aku bawa dua bangla yang takde sikit pun iras-iras si Razi naik van company pergi jalan-jalan makan angin.Welder dua orang dari Kelantan sibuk tengok bola "Gomo Kelate Gomo" akan datang kemudian sebab percaya Kelantan masih ada harapan.Sebulan setengah punya projek,aku kena stay satu rumah dengan empat makhluk ekor pintal-pintal hidung tonyok.Tapi yang asyik tercarut "Babi la...Babi la" mestilah aku sebab stay serumah dengan babi.Aku ini bukan setakat Project Engineer jer tapi dah kira penternak babi yang berjaya.



Nasib baik la projek kongkek GRO dekat Johor Bahru itu bos aku dah bagi dekat engineer yang masih anak-anak ikan.Maknanya hujung bulan depan aku dah boleh balik KL semula macam la aku duduk KL sangat.Pastu aku tak tahu la bos nak letak aku dekat mana pulak untuk ternak babi.Hari ini baru aku rasa susahnya nak ternak babi dari baby.Patutlah bos aku kat Rawang dulu cakap dia dah taknak kerja travel dan outstation ternak babi nie.Penat sial.Dia dulu lagi la kerja company yang ternak babi daripada dalam telur lagi.Hari-hari kena sondol.Hari ini kat Kedah,esok kat JB,lusa kat KL.Nampak macam seronok sebenarnya ternak babi nie tapi letih la.Kalau ada komitmen lagi teruk.Takkan la nak tinggalkan anak-anak babi kehausan dirumah? Aku belum kahwin lagi,takpela hahaha (apahal kau gelak macam jahanam nie?)

Yang bagusnya kerja trave sambil ternak babi ini ialah dapat menikmati kebebasan.Nak membabi-buta pun senang.Bos aku pun bukannya babi sangat nak tahu apa budak dia buat dekat luar.Yang penting kerja siap dan babi sihat.Ok la kot.Ramai orang cakap bos aku ini ok tapi kuat rampas bini orang.Projek pun selalu ada kadang-kadang bawah meja pun jadi.Cuma gaji saja kadang-kadang lambat masuk sebab lambat cabut jadi lambat pancut.Aku ingat nak stay dulu kat kandang babi nie dalam setahun dua ker sampai anak-anak babi ini membesar.Nak cuba dulu kerja project engineer ini.Nak tengok sesuai tak bidang kebabian ini dengan aku.Kalau tak,kena cari kandang lain la.Takpe,aku dah ada experience ternak babik 20 tahun.Huhuhu...

Untuk baca versi asal klik sini


1 comments:

Ajim July 4, 2011 at 11:16 PM  

Patut la siap hantar sms kat aku. haha..Takde kerja lain la tu ubah karangan aku.

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP