Friday, July 3, 2009

Pengalaman aku bersama mayat

Share


Aku sedang nyenyak tidur. Tiba-tiba mak aku masuk bilik aku dalam keadaan mengejut. Lalu aku bingkas bangun takut-takut kalo sudah terlajak subuh (lakonan).

"Sembahyang subuh cepat.Lepas nie kita pegi hospital.Pak Long baru meninggal pagi tadi" terang mak aku.

Aku pun terus mandi dan menunaikan solat fardhu subuh yang selalunya qada waktu zuhur. Sebelum pergi, sempat lagi aku mengenakan gel rambut dan wangian mana tahu ada jururawat yang cun ajak kahwin on the spot.

Lalu kami bertiga yakni aku,mak aku dan juga bapa aku bergegas ke hospital.Waktu itu hari masih gelap.Kami bergegas ke wad yang menempatkan mayat Pak Long aku.

Pak Long aku yang juga merupakan abang kepada bapa aku telah meninggal dunia lebih kurang pukul 4 pagi waktu tempatan.Disyaki punca kematian adalah disebabkan kerosakan paru-paru akibat kuat merokok.Jadi aku menyeru kepada perokok yang sedang membaca termasuk aku, marila kita insaf selama 5 minit.

Sebaik saja sampai diwad berkenaan, bapak aku menangis 5 minit.Pastu dia terus keluar bersama anak simati bagi menguruskan jenazah.Maka tinggallah aku, mak aku dan bini simati didalam wad tersebut.

Wad yang menempatkan mayat pakcik aku itu diasingkan dari wad besar dimana didalamnya ditempatkan hanya 3 pesakit.Oleh kerana matahari belum naik, maka haruslah keadaan didalam wad itu gelap dan sejuk bercampur-baur dengan bau ubat-ubatan.

Aku dan mak aku pun membacakan Yasin ditepi simati bersama-sama isteri simati.Tiba-tiba isteri simati merangkap makcik aku, keluar dari wad tersebut dalam keadaan teresak-esak.Mak aku pun turut keluar dengan tujuan menenangkan makcik aku.Tinggalah aku sorang-sorang kat dalam tue yang tak tenang.

Aku pun meneruskan pembacaan.Sekali-sekala aku mengerling mayat pakcik aku yang ditutup dengan kain batik.Mungkin kerana kipas berputar dengan agak ligat, sekali-sekala kain yang menutup mayat pakcik aku terbukak sedikit.

Peh, terasa macam nak lari jer waktu itu.Lalu aku tarik balik kain tersebut untuk menutupi kembali mayat pakcik aku.Dalam otak aku dah terbayang-bayang kisah seram yang pernah aku baca dan tonton.

"Nie camne kalo tetiba mayat pakcik aku nie pegang tangan aku?" fikir aku seketika.Surah Yasin yang dibaca pun sudah mulai terpesong.Boleh plak skip 2-3 mukasurat sebab takut sangat dah waktu tue...nak cepat habis jer.

Namun aku gagahkan juga cuba menamatkan pembacaan.Waktu ini dah bermacam-macam scene cite hantu yang bermain dikepala aku.Sekali kain batik tue terangkat lagi daa...

Aku masih meneruskan pembacaan...tapi dimuka pintu wad...bersebelahan mak aku...

29 comments:

mohd izzat hishamuddin July 3, 2009 at 4:09 AM  

ahaha..
interesting post..
all the best razi..
btw...takziah

[:: nisa ::] July 3, 2009 at 5:06 AM  

takziah n moga arwah diletakkan di klngan yg beriman..
btw, jiwa ko x kental gk eh..;p

shogunn_general July 3, 2009 at 5:29 AM  

gambar mayat sape la ko letak ni...papehal, takziah..

☺[ai][sUmi]☺Chan July 3, 2009 at 10:05 AM  

sumi pun ade pngalaman tu.. tp xde la macam kamu siap lari lagi.. myb arwah tu arwah adik sumi kot.. so perasaan takut tu xmuncul.. huuhu~

Nway takziah ye atas pemergian arwah..

4hari lagi genap setahun pemergian arwah adik sumi...

I n n z July 3, 2009 at 10:42 AM  

kalo aku di situ
maO lari balik umah trs
hehe :)

btw.. takziah

naDDy July 3, 2009 at 11:46 AM  

dah lama tak bersama mayat.kalau time praktikal, berebut nak bersama mayat.sebab bukan senang nak dapat cross mengkapankan mayat.mula-mula takut.lama-lama biasa...

it's all mind setting!

mON July 3, 2009 at 12:53 PM  

Takziah bulu..Anyway..ade x nurse memane yg jeling ko?

iyllienaz July 3, 2009 at 1:02 PM  

ape hal nk tackle nurse??doctor pompuan la tros..haha..
ko mmg slalu qada' subuh tyme zuhur ke??gile buruk perangai..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin July 3, 2009 at 3:04 PM  

Ijat:Wah...ko spe?Pulangkan Ijat.Jangan pakai akaun dye la...

Nisa:Uish...dah cukup kental la.BTW,pakcik aku meninggal dah lama la.

Naqqib:Itu kan replika mayat dari muzium shah alam.Adoyai,pakcik aku dah lama meninggal la.

Aisumi:Uish...sorang 2x gak ker?Sedekahkan al-Fatihah utk dye

Innz:Ceh...lg xguna dr aku.Hahahah...

Naddy:Kalo dah keje...mmg la xtakut dah.

Mon:Mesti la ada.Nurse MSU.

Iyllienaz:Doktor?...Orait gak.Hehehe.Ceh,kira ok la jgk aku masih qada...entah 2x ko xsmbhyg lgsg.hahaha...

zetty July 3, 2009 at 4:47 PM  

tkziah atas pemergian pkcik ko...ape y ko nmpak??..ko nie wat suspen jerrr laa...

SyafiQ July 3, 2009 at 8:59 PM  

bro takziah..
doa kn arwah ditempatkan diklalangan org yg briman..n moga ada nurse yg on da spot nak kawin..kui3

sha89 July 4, 2009 at 12:33 AM  

takziah razi...

ko ni mcm xsedih je weii haha...adess.. seram plak aku~

aku xde penglmn mcm tu lg...mcm scene dlm cite Jangan Tegur je..:)

Mohd Fakhrurazi Jamaludin July 4, 2009 at 1:05 AM  

Zetty:Mana ada aku nmpk pape...

Shafiq:Nurse xde...awek ada la...hihihi

Sha:Lor...mmg la xsedih...pasal cite nie dah berlaku 4-5 tahun lepas la.Hahaha.

~miE_kEr~ July 4, 2009 at 10:56 AM  

ape la nk takut..
org ptt sedey ko takut2 lak..
pe2 pun satu hari kte akn jd mcm tu gk..

tengku_fir21 July 4, 2009 at 2:15 PM  

1ly : takziah
2nd : mula 2 rase seram gk tapi bila ending aku ketawakan ko klu aku sumpah aku tinggal simati mcm tu jer

Xpuasati July 4, 2009 at 3:37 PM  

untuk post yang lebih real lagi.. bila lu mati sok, bole la letak gambar mayat lu pulak.. hahahah

yusuf mujahidin ™ July 4, 2009 at 7:35 PM  

Inalillah.

Takziah bro.
tapi awat ketaq sgt? hehe

sHaH July 5, 2009 at 1:12 AM  

tau tak aku menggeletar tengok gambar mayat tu? (walaupun bukan mayat pak cik ko...)

seram jek tetiba..

kery July 5, 2009 at 5:08 AM  

kah kah kah...
lawak siot...
tak leh blah tym ko ckp ko bc yassin siap skip2 lagi..
ade ke patut..
tym tu ko umur brape?

Mohd Fakhrurazi Jamaludin July 5, 2009 at 6:57 AM  

Kimie:Hahaha...perlukah aku nyatakan perasaan aku yang lain waktu itu?

Tengku Fir:Huhuhu...itupun nasib baik ada org depan muka pintu.Kalo x,aku pun dah pegi memana ntah lari.

Tak Puas Hati:Wakaka...sengal...

Yusuf:Ketaq jgk la...xbiasa kot...

Shah:Ko budget aku xseram ah?...Hahaha...Mse aku upload,aku bukak sebelah mata jer...

Kery:Xigt la umur bpe tahu dah besar gak la...dah boleh bawak keta...

PRiNCe$$ KaYaNGaN™ July 5, 2009 at 5:52 PM  

salam takziah...
huhu...
tp pic 2 mmg xbley bla la...atoiyay

Abang Terrer July 5, 2009 at 9:17 PM  

Kalo sorang2 memang cuak beb... gua faham...

Firol July 5, 2009 at 9:26 PM  

Takziah...

Kematian dilalui oleh semua...mula-mula memang camtu. yang pasti yang dah mati takkan kembali.

Mohd Fakhrurazi Jamaludin July 6, 2009 at 2:20 AM  

Sarah:Huhuhu...padan muka ko...bagi cuak sikit...

Abang Terer:Bukan setakat cuak jer...dah rse macam nak lari dah...

Firol:Err...ok.Tp xpe kot...dah lama berlalu nie...

pinkiss July 6, 2009 at 11:35 PM  

alaa.. takut la pulak nak tido malam. cam seram je bila baca tang kipas tu.

Nadzrah July 6, 2009 at 11:38 PM  

aku x taw nak bersedih ke nak ketawa
haha!

Mohd Fakhrurazi Jamaludin July 7, 2009 at 3:22 AM  

Pinkiss:Aku dah cuba cerita sebiasa mungkin bg mengurangkan rse takut.Huhuhu.Upload gmbr pun tutup sebelah mata.Takut~

Nadz:Eleh,macam aku xknal ko.Gelak jer la...

enbeskot July 19, 2009 at 12:40 AM  

sori Z,lmbt tau.
bz kije.takziah.
aku rs penggunaan mayat tuh kasar sgt la.asal x gune jenazah??
pape pon,om sedekahkn al-fatihah ntok Arwahyarham pakcik ko.
al-fatihah..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin July 27, 2009 at 10:48 PM  

Dah lama la meninggal...mse aku kat matrix lagi...

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP