Sunday, April 12, 2009

The memory remains...

Share


Lambang Mechi

Pejam celik...Pejam celik...dah nak dekat 4 tahun aku belajar kat Perlis nie.Dah nak habis pun...(itu pun kalo aku x extend la...harapnya x).

Aku ingat lagi...mse baru mula-mula smpi Perlis nak daftar.Aku & Family pagi-pagi lagi dah bertolak dari Alor Setar (kteorg tido kat Alor Setar...hotel kat Perlis smua 'full').Berpandukan peta yang diberi...aku selaku 'Navigator' pun mencari la arah ke Kg.Wai.Mula-mula aku agak ragu-ragu...betul ker ada U kat sini...yerla...tengok ada tmpt sampah besar plak tue...uish...dah sesat nie.Nasib baik la 'instinct' bapak aku kuat sikit...dye kering jer jalan terus and then,ternampak la belon besar dan kereta yang berselirat umpama ada 'fun-fair' lagaknya.

Aku pun daftar la...ambk beg,jaket dgn baju-baju Kukum (mse tue blum tukar nama lagi).Mse orinetasi,aku ditempatkan sebilik dengan Keli,mamat Jawa dari Sg.Besar.Berlalulah seminggu orientasi yang sangat xbest.Mse mula-mula...orang yang aku xpuas hati skali ialah Montok.Aku ingat lagi,mse tue nak daftar Muamalat...dye boleh potong line aku...xpela...itu aku xkisah lagi...tapi yang aku panas tue...mse nak motong tue dye boleh pijak kaki aku...dah la gemuk...pastu buat muka ketat.Nasib baik dye lagi besar dari aku...kalo x...msti dah kne tumbuk...hahaha.

Selepas seminggu tue,bermulalah kehidupan aku sebagai mahasiswa.Kteorang dipindahkan lagi mengikut course.Mse 1st & 2nd year,rumah aku depan pejabat kolej kediaman.Mse tue roomate aku still Fahmi.Salleh,Syahmi,Sani & Zahir merupakan housemate aku mse tue.Mse mula-mula pindah rumah depan pejabat tue,kat situ la aku kenal Salleh,Ijat & Tibi.Lpas aku penat-penat kemas barang aku,tetiba aku terbau asap rokok...dan mse tue aku memang agak sangap sebab dah hampir seminggu xhisap rokok.Aku pun cari arah bau tue dan terjumpa la 3 ekor mangkuk tue yang dah macam penagih dadah lepak kat belakang rumah,duduk beralaskan kotak-kotak.Aku pun pau rokok diorang.Sesi perkenalan pun bermula...pastu mamat pendek yang agak gemuk tue pun tanya aku "Ko sekolah mana?"...aku pun jawab la "SASER".Trus mamat pendek yang agak gemuk tue cakap "Aku benci budak SASER nie...kerek nak mampus mse kat matrix aku dulu"...aku hanya mampu tersenyum.

Anda percaya x, kalo aku katakan, 1st impression tue biasanya salah.Hehehe.Nie antara beberapa 1st impression aku terhadap budak-budak course aku.Emir mse mula-mula knal aku ingatkan dye nie hisap dadah,kaki ketis duit & hp,kaki ragut dan bermacam-macam lagi tapi ternyata salah...walaupun mulut dye macam bangkai kalo tengah mencarut...tapi hati dye baik.Solat xtinggal.Gaus plak...mula-mula aku ingatkan dye nie budak Kelantan...tapi ternyata silap...rupanya Jije & Pakcu yang budak Kelantan.Zul plak...aku ingatkan anak Dato' memana ntah...pakai nak branded jer...rupanya Salleh yang anak Dato'.Fly...antara budak course aku yang paling bagak...ingatkan gangster...rupanya penakut...adeyh,membazir jer badan besar.Budak pompuan plak...hmm...aku xknal sgt mse mula-mula...tengok smua macam sombong jer...tapi ternyata salah lagi.Budak-budak pompuan course aku baik-baik...selalu bagi tiru assignment...hahaha.


Bebudak Mechi mse 1st year

Pastu,antara beberapa orang yang pernah jadi roomate aku...Fahmi,Hazim,& Apek.Kesian btul spe yang jadi roomate aku...selalu terseksa dan mengalami tekanan jiwa.Huhuhu.Hmm...1st percutian kteorang adalah mse pegi Langkawi...antara yang paling ramai pegi.Memang best and then 2nd percutian adalah pegi Bukit Merah...dan still best lagi.


Lambang bola pasukan Mechi

Lagi satu,tentang perangai orang kat Kuala Perlis nie...diorang nie kalo bawak motor ker...kalo kuar simpang tue bkn nak tgk dulu...pakai kuar jer...pastu kalo kita hon...nnt dye pandang kita balik macam kita yang salah...adeyh...panas aku.Kalo motor tue kira ok lg la...boleh ngelak lagi...abis kalo keta?...nak ngelak cmne?...masalahnya lori pun ada...aduhai...nasib baik tempat orang.Tapi yang bestnya kat Kuala nie...kalo pegi kedai makan...diorang punya layan elok-elok.

Hmm...tapikan...waktu belajar kat sini dah nak habis.Terlalu banyak kenangan manis yang nak diceritakan.Aku harap pasni kte still dapat jumpa lagi.Tapi maybe ramai yang bz...hmm...xpela...setiap pertemuan pasti ada perpisahan.Aku doakan kengkawan semua berjaya di dunia dan akhirat.

Budak Mechi mse 4th year


8 comments:

myatiqah April 12, 2009 at 11:23 AM  

wahhh,dah nak abes ke?eceh bt2 tnye lak..
huhu cptnye mse brlalu,akn mnggalkn prlis permai & dmai ni xlme lg..
huhuhu..trharu la plak (kesat air mate jap)

dak busyuk yang gler coklat April 12, 2009 at 11:26 AM  

grad nnti jgn lupa snap pic manyak2 eh ;)

zaina April 13, 2009 at 12:10 AM  

haha takot ngan mon upernye....

apek April 13, 2009 at 1:34 AM  

romate aku yang paling lahanat.wakaka

Mohd Fakhrurazi Jamaludin April 13, 2009 at 11:15 AM  

Tiqa:Pasni dapat jumpa abg syg lg x?...Hahaha...Keje kat Sarawak la...

Dak Busyuk Yang Gler Coklat (Apa panjang kebeno nama ko):Rasanya ramai bdk junior yang akan snap pics aku nnt...wahaha...perasan

Zaina:Survival instinct aku tinggi

Apek:Apa yang lahanat?...Aku la roomate ko yang paling best...

Ervina Razali April 13, 2009 at 9:32 PM  

te grad thn yg sm kn kn kn???

~miE_kEr~ April 14, 2009 at 6:06 PM  

asl name ak tak de..wakakakaka..nk gk mencapap..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin April 16, 2009 at 1:08 AM  

Ina:A'ah...sme tahun xsme bulan

Sarjan:Owh...nnt aku tulis smua nama mse dah habis...kalo aku kutuk pun korang xleh wtpe kat aku.

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP