Monday, March 16, 2009

Mampukah aku bergelar jurutera glokal?

Share

Masa berlalu begitu pantas membiarkan manusia yang alpa terus dalam kekufuran.Tarikh menghantar draf repot untuk Projek Tahun Akhir juga semakin dekat.Berikut adalah beberapa 'design' yang aku buat:-


Type-E: Direka dengan alur-alur bagi memastikan haba diedarkan dengan lancar.Untuk model ini, 3 biji kipas digunakan dengan setiap satu berputar pada kelajuan 2500 pusingan per minit.


Type-D: Laptop akan diletakkan ditengah-tengah bagi memastikan haba yang keluar diedarkan dengan lancar.


Type C: Dengan menggunakan 4 biji kipas yang masing-masing berputar pada kelajuan 2500 RPM...


Type B: Untuk model ini,tiada kipas yang digunakan.Proses penyejukan laptop dengan menggunakan material yang dapat mengalirkan haba digunakan dalam model ini.


Type A: Model ini hanya menggunakan satu kipas.Aliran angin dari kipas akan menarik haba dari laptop lalu dialurkan ke belakang.



Simulasi menunjukkan aliran haba dari laptop

Nampak macam mudah kan projek aku? Huhuhu...Tuhan saja yang tahu.

Cabaran yang ada dalam menyiapkan projek ini :
  • Perbezaan pendapat penyelia lama dan baru - Sorang suruh buat cmni, sorang suruh buat cmtu...
  • Kemahiran menggunakan 'software' EFD & Solidworks - Ada 'certain' bahagian yang sangat 'tricky'
  • Memastikan 'design' mengikut citarasa pengguna
  • Terlalu banyak 'parameter' yang perlu diketahui e.g: Haba dari komponen, kedudukan kipas yang berbeza mengikut laptop, saiz yang ideal bagi kegunaan laptop secara universal, ergonomik...bla...bla
  • Masa 'run simulation' yang agak lama.
  • Pengunaan lab yang terhad.
  • Komputer yang tetiba 'hang' - Ini lah perkara yang paling menyakitkan...lagi-lagi kalo xsempat 'save'.
  • Kritikan dari rakan-rakan yang menjejaskan semangat - terutama roomate aku.
  • Dan pelbagai lagi masalah yang perlu ditempuhi dalam menyiapkan projek ini.

p/s:Doakan kejayaan aku wahai kawan-kawan...


11 comments:

I Am Marat13 March 16, 2009 at 2:41 AM  

kecoh r lu mamat..ko kn dh nak grad...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin March 16, 2009 at 11:26 AM  

Kecoh ker? Sori...sori...

nenek™ March 16, 2009 at 7:43 PM  

wlu pn ko pndek,aku ttp mnyokong pe ko bt..hua3...

. : n i s a : . March 17, 2009 at 9:59 PM  

gud luck ye present nnt..
aku pn x suke dsign2 ni..sgt ssh ms tesis aku dl..

AzA CheN March 18, 2009 at 3:56 PM  

semoga berjaya ;)

Mohd Fakhrurazi Jamaludin March 18, 2009 at 8:17 PM  

Hanim:Aku sgt menghargai sokongan ko tapi apahal ko panggil aku pendek?

Nisa:Thanks...BTW, aku suka design sebab idea-idea kreatif aku dapat diterjemahkan dalam satu bentuk yang baik

Aza:Thanks...semoga berjaya jugak

. : n i s a : . March 19, 2009 at 3:17 AM  

lor awt ko x ckp awl2..
klu x leh aku tmph ko lukis utk aku utk tsis dl..
adeh..tlmbt da..

Ervina Razali March 21, 2009 at 9:13 PM  

caiy0k2!!

Anonymous April 17, 2009 at 12:50 AM  

da abis present ni kalau ko period x tento pasal lagi aku x tau r nk kate pe..

inas April 19, 2009 at 6:37 PM  

FYP yg menarik la. nnti bleh wat prototype.

Mohd Fakhrurazi Jamaludin April 20, 2009 at 2:10 AM  

Nisa:Hahaha...aku xmenerima tempahan

Anonymous:Bila masa aku period?

Inas:Owh...alangkah bagusnya kalo ko wakil dari company mana-mana nak ambk aku keje...hehehe

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP