Tuesday, May 22, 2012

Teknik menjual secara psikologi

Share

Jam dah pukul 12 malam,tiba-tiba handphone aku berbunyi.Risau jugak manalah tahu ada gadis-gadis ajak berkenalan sengaja mesej lewat malam wahaha...

Aku pun bangun dari tempat pembaringan dengan menggunakan hikmat meringankan badan sambil mengelak stokin dan boxer yang sengaja aku campak ke lantai masa tunjuk perasaan tadi mintak cik bini buatkan air Nescafe...mengada!

Sekali bukak rupanya salah seorang customer aku.Aku memang kerja gigolo kena bela mak datin sana sini...Wah! sedapnya mulut kau mengata jaja cerita aku dekat Abang Nara wahaha...budget artis!

Ok berbalik kepada cerita tadi memang customer aku yang mesej.Dia suruh call balik besok sebab ada barang urgent.

Sebagai seorang jurujual,ini adalah petanda yang baik dari segi psikologi.Ini tandanya kita sebagai jurujual dah ada tempat dihati customer dan juga menandakan customer berpuas hati dengan servis yang kita berikan.

Korang ingat senang nak bina hubungan begini?

Aku pernah pergi training sales menggunakan psikologi,memang gerun mendengarnya bagaimana di Barat mereka begitu agresif dalam menggunakan psikologi untuk meningkatkan jualan.

Kau orang pernah dengar teknik 'Mirroring'? Ianya satu teknik dimana kita perlu meniru segala pergerakan,pernafasan,percakapan tanpa obvious kepada customer.Sebenarnya tanpa kita sedar,kita ada kecenderungan untuk suka pada orang yang ada persamaan dengan kita.Jadi teknik ini digunakan untuk merangsang otak bawah sedar customer untuk suka pada kita.

Walaubagaimanapun tak semudah itu untuk seorang jurujual memenangi hati customer kerana setiap dari kita ada 'filter' sendiri.Salah satunya ialah 'Belief' yakni kepercayaan.

Contoh orang Islam tak boleh makan babi jadi adalah mustahil untuk jual babi kepada orang Islam.Tapi jual arak tak mustahil sebab ada sesetengah orang Islam pada nama kata "Tak uptodate la tak minum arak".Memang malaikat uptodate la buku dosa kau!

Tapi persoalannya disini...

Apsal customer aku nie mesej pukul 12 malam?Apa dah takde hari siang ker besok?




2 comments:

Aisumi Chan Kawa'i June 14, 2012 at 3:24 PM  

takut lupe la tuu~ teringat kebetulan kul 12.. terus anto msj :P

JUNAIDI February 7, 2016 at 7:57 AM  

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP