Saturday, August 20, 2011

Datang lewat

Share

Tadi masa di ofis,sedang aku tekun berlakon kengkonon banyak kerja.Tiba-tiba datang orang dari department akaun menghulurkan sekeping kertas.

Rupanya kertas itu mengandungi nama mereka yang datang lewat ke ofis.Paling celaka bila nama aku atas sekali dalam list.

Disebabkan aku kadang-kadang kerja pada hari Sabtu maka aku layak menerima insentif tapi atas kelewatan itu insentif aku ditolak sebanyak 50%.Sebenarnya aku bukan kisah sangat pun dengan insentif company aku yang penuh dengan ketidaktelusan.Kerja macam nak gila kadang-kadang tak dapat jadi pegi mati sajalah kalau nak harapkan pada insentif itu.

Cuma yang aku risaukan nanti reputasi aku pada bos jadi tak elok.Padahal aku lewat pun sebab hari itu polis buat roadblock masa BERSIH jadi memang jalan semua jem takkan nak aku pergi kerja ikut sungai?

Lagi satu aku tengok bos aku pun kadang-kadang datang pukul 9 apa cerita?

Lalu bila bos panggil aku masuk bilik pasal benda alah ini,otak aku pun ligat berputar.

Macam biasa mesti kena dengar ceramah dulu dari bos.Part yang ini memang paling basic la dekat mana-mana company kecuali kau kerja dengan gangster yang silap sikit pistol acu dekat kepala.

Bila tamat ceramah maka barulah sesi soal-kau-berani-la-menjawab dengan bos.

Aku tarik nafas dalam-dalam lantas aku lontarkan segala yang terbuku dalam hati

"Sebenarnya sepanjang saya kerja dekat sini,saya keliru dengan waktu kerja saya.Masa saya baru join company,takde satu dokumen pun yang menyatakan waktu kerja saya.Pulak itu bila saya tengok bos kadang-kadang masuk pukul 9 jadi saya rasa kalau pemimpin sendiri tak betul jadi macamana anak buahnya nak betul.Ini ibarat ketam mengajar anaknya berjalan lurus.Bos pernah dengar kepimpinan melalui teladan?Jadi kalau bos sendiri tak tunjukkan teladan yang betul,saya rasa baik saya saja ambil alih tempat bos!"

...............................................................................................................

Berani pulak kau nak cakap macam tue Razi oi! Haktuih!





p/s: Aku respek bos aku walaupun dia selalu cakap tak serupa bikin.Sebab dia pandai jalan mesin.Aku tak pandai.

6 comments:

farhana August 20, 2011 at 12:43 AM  

Kalau berani jawab macam tu memang tabik la! hahaha

~ Cik Azz ~ August 20, 2011 at 2:02 AM  

Dah dekat nak raya ni.. Kang tak pasal2 kena cari kerja baru pulak.. hahaha...

Selamat hari raya.. :-)

tengku_fir21 August 20, 2011 at 10:02 AM  

huhu...berhenti kerja lah buat master full time ")

DuniakuAbstrak August 20, 2011 at 1:55 PM  

bos yg ego mmg kena sebijik

bos yg humble ok je

Mohd Fakhrurazi Jamaludin August 23, 2011 at 12:06 AM  

Farhana:Ok tabik sekarang.Cepat! Hahaha

Cik Azz:Hahaha...jangan la doa yang tak elok.Selamat hari raya

Tengku Fir:Bosan ah buat master.

Duniakuabstrak:Aku bos yang humble.Keh Keh.

Siti Nadzirah Zakariah August 23, 2011 at 12:32 AM  

telan je lah bos ckp ape. huhu

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP