Sunday, May 31, 2009

Syurga Cinta : Review

Share

Aku dah tengok SYURGA CINTA! Owh...apa?...korang dah lama tgk?...ala...sori-sori...aku baru jer sempat tengok td.



Komen:Aku rse enjoy la tgk movie nie.Tgk telatah adik Haziq yang cute...smpi part yang org lain xgelak pun aku gelak jer...kuat lagi (spe pernah tgk wayang dgn aku msti paham).Jalan cerita dye biasa jer bagi aku...cite dye pun xberat sgt...ala...nama pun romantik komedi.

Aku xnk komen lebih-lebih ttg watak Heliza sbb dye pun first time berlakon kan?...Cuma aku rse ayat-ayat dye cam novel sangat la.Mimik muka dan bahasa tubuh dah ok.Awal plak...kira ok la cuma aku sangat pelik dgn pemakaian dye...mmg la stylo tp...argh...xpela...abaikan.Watak adik Haziq yang menghidupkan segala unsur lawak dalam cite tue...kalo xde dye...mmg xbest la cite tue.

Dari segi kamera plak...apa ek orang panggil...sinematografi ek?...Entah...pape la...aku rse biasa jer.Nothing special.Nak tahu cmne yang aku rse special?...Pegi tgk Slumdog Millionaire xpun kalo filem tempatan...tgk cite Sepi.Aku xreti nak terangkan tapi itu la apa yang aku rse.

Cite nie berunsurkan Islamik sikit...tapikan...part ending dye aku rse agak western la.Bukan ker kalo ikut adat ketimuran...kte merisik...pastu masuk meminang.Bukannya dgn cara kte propose kat pompuan tue...pastu said "Will u marry me?" (btulkan aku kalo aku silap)...aku rse cara nie cam omputih punya style jer.

Overall...aku rse movie nie enjoy la kalo tgk.Aku bagi 3 bintang dari 5.Spe nak bangkang ker...nak tambah ker...komen la kalo brani.

p/s:Jodoh ditemukan melalui 3 cara.Yang pertama melalui syaitan,kamu dan dia berkenalan.Membuat maksiat.Si dia mengandung dan kamu terpksa menikahinya.Yang kedua melalui jin.Kamu sihirkan dye lalu menikahinya.Yang terakhir melalui Allah S.W.T,dari mata turun ke hati...lalu kamu menikahinya.InsyaAllah...jodoh dengan cara ini akan berkekalan dan inilah yang dipanggil Syurga Cinta.Anda yang mana?

Friday, May 29, 2009

En.Mimpi punya lagu...

Share

Tengah merayau-rayau kat blog orang lain kengkonon cari jodoh, aku terjumpa satu blog yang best! Try dengar lagu nie yang diambil dari blog Encik Mimpi.Klik sini untuk ke blog beliau.



Teringat akan masa lalu yang kita lewati
Terasa indah sejuk merasa di dalam sanubari
Walau duka sempat singgah
Hadapi bersama… Bahagia s’lalu dihatiku

Kini hilanglah sudah kisah, tinggal lah kenangan
Saat dia datang menghampirimu dengan segala janji
Berikan sudah semua
Atas nama cintanya, Hapuskan cerita kita

Ingatkah kamu saat kita bersedih
Ingatkah kamu saat kita bahagia
Ingatkah kamu janji bersatu
Demi kasih sayang kita berdua
Menempuh hari esok berdua


Thursday, May 28, 2009

Agenda tersembunyi Facebook!

Share

Korang ada Facebook x? Ha! Meh nak cite sikit...(yang ada Friendster, Myspace, Tagged ker pun boleh bce)

1st skali tahu x spe yang cipta Facebook nie?Ok,nama dye Mark Zuckerberg.Dye nie student Harvard dengan major dalam computer science...ok 2x...xpenting.Fakta yang penting disini,beliau adalah seorang Yahudi.Hmm...xpelik la...sebab Yahudi nie memang terkenal dengan kebijaksanaan dan tipu-muslihat mereka.

Pernahkah anda dengar tentang 5S?Setelah tewas dalam perang Salib,orang kafir mendapati bahawa orang Islam xdapat ditentang melalui pedang.Jadi mereka pun berbincang dan kesimpulan yang didapati hasil perbincangan mereka ialah 5S iaitu Sex, Sport, Screen, yang lain aku xingat.Benda nie aku dengar mse skool agama dulu.Ada seorang alumni yang menyampaikan ceramah tentangnya.Sebelum pindah dulu, aku dengar ianya dah bertambah menjadi 6S iaitu Study.Mungkin sekarang sudah bertambah menjadi 7s...Social? Percaya?...Xpe...xpe...ini hanya spekulasi aku...

Seterusnya apa yang aku sampaikan ini adalah fakta....

Tahukah anda siapa sebenarnya dalang di sebalik Facebook ini?Mari kita sama-sama selusuri fakta-fakta berikut...

CIA telah menggunakan Facebook sejak Disember 2006 untuk merekrut pekerja ke dalam National Clandestine Service(NCS) untuk diserapkan ke dalam 'human intelligent service' seperti CIA ,FBI dan pelbagai lagi agensi perisikan. Ini juga merupakan kali pertama CIA menggunakan social networking untuk mencari pekerja atau ejen baru.



  • anda tidak boleh komen atau menulis pada 'wall' nya kerana tujuannya diwujudkan adalah untuk merekrut pekerja hanya untuk informasi sahaja tetapi anda boleh jadi 'fan' mereka.
Kedua, tahukah anda siapa yang mengeluarkan dana untuk mempromosikan Facebook ini? Pertama sekali ianya ditaja oleh bekas CEO Pay Pal, Peter Thiel sebanyak USD500,000...kemudiannya, ianya sekali lagi ditaja oleh Accel Partners sebanyak USD12.7 million.Dan siapa pula dibelakang Accel Partners ini? Beliau ialah bekas pengerusi National Venture Capital Association.

Ianya semua ada kaitan dengan In-Q-Tel, dan juga Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) dan salah satu projeknya Information Awareness Office

Petikan dari Wikipedia tentang IAO:"the IAO has the stated mission to gather as much information as possible about everyone, in a centralised location, for easy perusal by the United States government, including (though not limited to) internet activity, credit card purchase histories, airline ticket purchases, car rentals, medical records, educational transcripts, driver's licenses, utility bills, tax returns, and any other available data."

Benarkah Facebook merupakan topeng bagi IOA untuk mengumpulkan data? Hmm...sebelum daftar korang ada baca x Term & Condition Facebook?Ok fine!...aku pun xbaca gak...

Petikan dari Facebook Term Of Use:" by posting Member Content to any part of the Web site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to facebook an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license to use, copy, perform, display, reformat, translate, excerpt and distribute such information and content and to prepare derivative works of, or incorpoate into other works, such information and content, and to grant and authorise sublicenses of the foregoing. "

dan yang perenggan yang paling menarik sekali berada dalam Privacy Policy:
" Facebook may also collect information about you from other sources, such as newspapers, blogs, instant messaging services, and other users of the Facebook service through the operation of the service (eg. photo tags) in order to provide you with more useful information and a more personalised experience. By using Facebook, you are consenting to have your personal data transferred to and processed in the United States. "

Huhuhu...ok,apa maksud ayat yang terakhir tue?Hehehe.Sila lihat laman web ini untuk penerangan tentang risiko perkara ini.

Sebagai penutup kepada post kali ini...aku tunjukkan lambang Information Awareness Office dan juga lambang Illuminati untuk korang fikir sendiri siapakah dalang sebenarnya...hehehe...

Lambang Information Awareness Office


Lambang Illuminati


Saturday, May 23, 2009

Andai aku seorang...

Share

Hari nie aku bangun awal...seawal pukul 6 lebih.Awal ker? Awal la tue...biasa pukul 2 petang.Kenapa aku bangun awal hari nie?...Sebab pukul 8.30 a.m aku ada appointment kat Majlis Bandaraya Shah Alam...tentang kerjaya.

Tapi memang hampeh la...aku ingatkan ianya semeriah Karnival Kerjaya di PWTC...yang penuh dengan awek-awek berbagai rupa dan saiz...rupanya hanya ada satu kaunter dan sedikit perbincangan pasal nak kerja di mana, position apa yang nak di apply (mintak jadi CEO boleh x?) dan lain-lain.

Ok, mse aku dengan Montok (bukan nama sebenar) sedang bertanyakan pelbagai soalan kemusykilan kepada akak di kaunter tue...datang la sorang amoi sibuk mengambil gambar kteorg.Dari pelbagai sudut dye ambk gmbr kteorg.

Pastu mse duduk untuk tunggu giliran berjumpa dengan orang Jobstreet...dye ambk gmbr lg...suruh bukak fail kengkonon tengok sijil...pura-pura isi borang...berlakon habis-habisan la.

Dah habis tue...dye suruh kteorg duduk kat meja plak...pura-pura isi borang lagi (berapa banyak borang daa)...pura-pura berbincang...dan banyak lagi kepura-puraan atas nama seni.

Setelah berpuas hati dengan hasil kerjanya...dye meminta contact no. aku dgn Montok.

Soalannya:Adakah aku bakal mencipta karier dalam bidang modelling?Menghiasi kulit-kulit majalah seperti FHM?Menjadi duta untuk jam tangan berjenama Tag Hauer?Dan disenarai kan sebagai 10 Top Bachelor?...

p/s:Aku tahu aku xlayak...sila jangan tinggalkan komen menghina...sekian terima kasih.



Stop Animal Abuse!

Share

video




Thursday, May 21, 2009

Tag dari Pae

Share

Anugerah dari Pae


1.Copy badge "2009 Cute's Blogger Award" untuk diletakkan di blog anda

2.Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda

  • Aku xtahu nama penuh dye...aku panggil Pae jer...
  • Setiap kali aku bce post dye...mesti pasal putus cinta...bpe kali agaknya dye putus ek
  • Dye cakap suka coklat...tapi xpernah plak nmpk kat Charlie Chocolate Factory
  • Slalu komen dalam blog aku...rsenya dye tengah cuti sem xpun mengganggur macam aku gak
3.Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya
  • Aku xsuka kne tag
  • Aku suka kereta
  • Aku takut tikus
  • Aku suka minum Neslo Ais
  • Aku suka orang yang mendengar cakap
  • Aku suka kaco orang
  • Aku suka kutuk orang
  • Aku suka orang ambk gambar aku
  • Aku suka tengok perempuan
  • Perempuan xsuka tengok aku
4.Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog
  • Shamil
  • Tikah
  • Nisa
  • Yati
  • Akma
  • Apek


Tag dari Mozek

Share

Dah lama sebenarnya si Mozek nie tag tapi 'bercinta' betul aku nak buatnya...

1. What is the most important thing in your life?

Money

2. What is the last thing that you bought with your own money?

Teh Tarik

3. Where do you wish to get married?

I don't care...its up to my partner

4. How old do you think you will be permanently owned by your love?

Until one of us die or break off

5. Are you in love?

It's ancient...right now I'm in commitment

6. Where was the last restaurant you had dinner?

Khulafa Seksy.7...while watching MU beats the Arsenal

7. Name the latest book that you bought?

I don't remember...does comics count?

8. What is your full name?

Mohd Fakhrurazi B. Jamaludin

9. Do you prefer your mother or father

Depend on situation...win-win situation

10. Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.

I don't really want to meet anyone...

11. Christina or Britney?

Britney

12. Do you do your own laundry?

Hmm...my washing machine does

13. The most exciting place you want to go?

I don't care as long as i can go with my friend

14. Hugs or kisses?

With who?

15. Point out 5 things about the person who tagged you.

  • Tersangat la poyo
  • Pendek
  • Kuat bodek
  • Kaki pompuan
  • Ada bakat memimpin (senang menerima rasuah)

16. 3 things I am passionate about

  • Cars
  • Money
  • Girls

17. 3 things I say too often

  • Hahaha
  • Huhuhu
  • Hehehe

18. Book I’ve read recently

Panduan Solat Jenazah (tetiba syok plak layan gambar-gambar dalam tue)

19. 8 songs I could listen to over and over again

Banyak sangat...xcukup ruangan nie...perlukan 15.4Gb

20. 3 things I learned last year

  • The fact that pompuan ada 2 perangai yang berbeza
  • Cara-cara pembelian kereta
  • Apa rasanya pada kelajuan 200 km/j

21. 8 people to tag

Sukahati korang la nak buat ker x...2-3 kali gak la benda nie masuk draft sebelum aku publish...
  • Ervina
  • Najlaa
  • Annie
  • Pae
  • Iyllienaz
  • Emir
  • Hanim
  • Kimie
  • Naqqib
Eh...lebih la...ahh xpe...layan~

Wednesday, May 20, 2009

Kerja...Oh!...Kerja...

Share


Lepas jer smbhyg subuh....aku terus bukak internet.Owh! lupa nak bgtahu...hari nie aku ada interview kat Ampang.So,aku study la sikit pasal cara-cara nak jawab interview.Malam semalamnya sebelum tido aku dah bce tapi pagi nie bce lagi...refresh memory.Tempat yang aku dapat interview nie merupakan sebuah consultant construction.

Aku memang xde latar-belakang construction...so memang zero la knowledge aku.Aku study la apa yang mechanical engineer punya keje kat construction.Interview aku pukul 10 tapi pukul 7 aku dah keluar rumah...takut lambat...dan memang malangnya hari tue...jem yang agak luar biasa kat Kg.Jawa nak menghala ke Connaught Bridge.Ada la dekat 30 minit gak stuck kat situ.

Pastu masuk jer Kesas trus pecut 140km/j...mse on the way tue...examiner aku plak mesej cakap dye xdapat lagi hardcover FYP yang aku pos kat dye...arghh! aku dah serabut...

Disebabkan aku xtahu tempat interview tue...dan aku kurang mahir gak jalan-jalan KL...aku pinjam la GPS bapak aku.Sungguh not realiable GPS itu.Lagi skali aku terperangkap dalam jem menghala ke terowong SMART.Waktu tue jam dah pukul 9.38...dengan kelajuan relatif 10-20 km/j...memang aku dah cuak gle b*bi mse tue.Akhirnya, tepat-tepat pukul 10 gak aku smpi.

Smpi jer kat ofis tue...ada sorang akak yang jaga kaunter depan bagi borang suruh isi...pastu akak tue panggil aku masuk.Dalam bilik tue...ada sorang lelaki...lingkungan umur 50 keatas...aku masuk & bagi salam.

"Nie mana sijil-sijil awak nie?" soal lelaki tue dengan nada serius...

"Err...nie ada sye bawak...encik nak sijil ker salinan sijil?" dengan takut-takutnya aku menjawab.

"Lenkali datang interview...kepilkan skali salinan sijil yer...ok,kamu nie nak apply jawatan apa nie?"...

"Mechanical engineer"

"Ok...bgtau sye...apa tue mekanikal"

bla...bla...aku pun goreng la secukup rasa...memang hangus la....pastu dye agak berpuas hati dengan jawapan aku...

Seterusnya dye tanya "Ok...apa yang mechanical engineers buat dalam construction?"

"Ok...dalam cosntruction...mechanical engineer lebih kepada bulding service dimana kitaorang design layout & building requirement...pastu kteorang gak mengawasi operation dalam construction tersebut and last one...segala yang berkaitan dengan HVAC system"

Mse nie muka dye dah berubah...

"Hmm...ok...bgtahu sye...air-cond ada berapa types?" simple jer soalan dye...

Mse nie aku dah agak berpeluh dingin...hahaha...aku xingat pun ada pernah belajar ker x...memang kosong la otak aku waktu tue...yang aku ingat cuma single-unit aircond tue pun sebab biasa pakai kat rumah...yang kat pasaraya tue aku xtahu nama dye...lagi la plak berapa jenis yang ada kat dunia nie.Nak goreng pun takut salah...so jalan terbaik ialah bersikap jujur sambil tersenyum.

Seterusnya dye tanya lagi beberapa soalan tapi aku dah xingat sebab otak aku dah masuk safe-mode bagi mengelakkan OS crash....(semua soalan dye aku xdapat jawab)

Soalan terakhir yang aku ingat sebelum kuar "Nie gaji nak berapa?"

Dan hasilnya...satu hari nie aku tido jer...penat yang xterkata dari segi mental & fizikal...

p/s:Duit minyak + Duit tol untuk sebulan jer RM720...berbaloi ker kalo dapat?

Monday, May 18, 2009

'Bini' gua tue bai...

Share

Amaran:Post kali nie mengandungi kata-kata nista yang melampau banyaknya...

Memang b*bi la ko...apahal langgar keta gua.Lu macam xsempat-sempat jer nak kuar.Kim*k la lu.Gua tau la keta lu Honda...gua Proton jer...tapi xyh la langgar keta gua.Lu orang tau la kan keta Proton cmne?...Nasib baik la gua punya skill dah iras-iras Jeremy Clarkson...

Gua sedih betul la...punya la gua jaga keta gua...tiap-tiap kali kotor jer gua basuh.Kucing nak lepak-lepak atas keta gua pun gua halau.Nie plak lu sedap-sedap jer langgar keta gua.Secebis calar di keta gua...sme macam retaknya hati gua.Lu bikin gua panasss la mat...

Nasib baik muka lu ganas.Nasib baik gak gua nie jenis penyabar.Kalo x...mau gua hentak lu....xkisah la kalo lpas tue pun gua kne hentak balik.Haihs~ lu memang shial la mat...

Sekarang nie hati gua terluka.'Bini' gua tue lu langgar.Nasib baik calar sikit jer...kalo x memang gua 'claim' bumper R3 la.Siap spoiler.Xpela...gua malas la nak cite lebih-lebih...kang lu orang anggap gua emo lak...x...gua xemo...gua rock beb!

Haihs~ kalo gua cite lebih-lebih pun gua panas.Gua xtahu nak lepas kat spe...xkan nak tumbuk dinding...sakit la tangan gua.Xpela...gua maafkan jer la lu.Kira halal la.Semoga gua berjaya dapat keje...boleh cepat-cepat gua tambah bodykit.

p/s:Xde gmbr...hati sakit kalo tengok tempat yang calar tue.

Makhluk apakah yang kami kejar itu?...

Share


Pernahkah anda semua bertemu dengan makhluk halus?Bukan semut mahupun hama yer tapi makhluk halus dalam konteks yang lebih seram lagi menyeramkan.

Jika ada...maka aku juga seperti anda, mempunyai pengalaman seperti Tamar Jalis yang popular dengan Siri Bercakap Dengan Jin.Disebabkan blog nie aku punya, xkan aku nak citekan pengalaman korang plak kan...so aku nak ceritakan sebuah kisah yang berlaku semasa aku menuntut di SMKA Kuala Selangor...tahun 2001.

Waktu tue aku dalam tingkatan 3...hati bersih...masih belum akil baligh...memang terpelihara la mse tue...duduk pun sekolah agama...confirm sembahyang berjemaah setiap waktu.Peh...memang riak bunyinya tapi itulah kenyataan (aku sendiri xpaham nape aku ceritakan semua kebaikan aku ini...hmm...layan)

Mse tingkatan 3...aku duduk kelas paling 'last' skali...tapi xbermakna aku bodoh...sje jer duduk kelas 'last'...xdela stress sangat.Untuk pengetahuan pembaca yang dihormati sekalian...di sekolah tersebut...setiap kali lepas solat maghrib berjemaah...akan ada ceramah yang disampaikan oleh Ustaz-Ustaz yang terpilih.Disebabkan kelas kteorg nie dipenuhi orang Jawa yang xreti cakap arab...maka Ustazah kami (aku dah xingat nama dye)...telah membuat kelas tambahan bagi membolehkan kami lulus.Dah naik tebal muka Ustazah tue...asyik-asyik kteorang jer yang 'failed' (eh!...apsl Ustazah plak yang malu...hahaha...kteorang dah xtahu malu)

Jadi Ustazah tersebut telah membuat kelas tambahan selepas waktu maghrib dimana ceramah sedang dijalankan dan syaitan juga ligat berkeliaran.Waktu itu...memang kosong la sekolah kan...pelajar muslimah yang datang bulan pun duduk kat asrama jer.

Aku ada seorang kawan...nama dye Mohd Izzat B. Jailani [1]...juga rakan sekongkol waktu tingkatan 3 tersebut.Kelebihan mangkuk hayun nie ialah dye kata boleh nampak makhluk-makhluk halus nie...memang haram la aku nak percaya kan?...Slalu la dye kne meng'anjing' dengan aku.Sehinggalah pada malam bersejarah tersebut.

Ustazah nie pun satu hal...janji pukul 8...tapi 8.15 xsampai-sampai lagi...aku & rakan sekongkol agak panas la...tambah lagi dengan kaum majoriti kelas kitaorang yang memang banyak mulut (mulut atas & mulut bawah).So aku ajak la Ijat nie pegi jalan-jalan kat tingkat atas skali...ambk udara malam la kononnya...(mse tue klass aku tingkat satu).

Setelah bersusah-payah mendaki tangga...kteorang pun sampai la tingkat atas skali...gelap jer...yerla...bebudak xnaik lagi.Struktur sekolah kteorang lebih kurang sme dengan struktur sekolah-sekolah di Malaysia...so tangga mesti la terletak kat hujung korridor kan?

Tetiba Ijat nie cakap kat aku dengan nada berbisik kengkonon mistik la...

"Zi, aku nampak ada 'benda' kat hujung sana"

"Mana-mana...xnampak pun"...

"Tue kat depan tandas...budak kecik...kepala botak...badan dye hitam".

Sumpah aku xnampak apa-apa mse tue...dalam hati aku..."budget aku senang kne kencing ker".Dengan ala-ala meng'anjing'nya...aku pun berlari la ke arah yang ditunjukkan oleh Ijat tersebut tanpa secubit rasa takut...

"Jom-jom kte tangkap hantu tue"

...Ijat pun lari gak tapi kat blakang aku la...dengan agak perlahan sikit.Sampai jer kat tempat yang ditunjukkan Ijat...tetiba bulu roma aku meremang...peh...memang terangkat la...lagi-lagi kat tengkuk.Pastu blok yang aku lari tue bersambung dengan blok satu lagi...dan mse tue jugak aku nampak ada kelibat budak kecik berkepala botak...kaler xpasti sebab waktu tue memang gelap tapi cam agak berminyak la kulit dye...

"Jat...aku dah nampak la..." kata aku dengan nada yang agak perlahan...

"Aku dah cakap...ko xnk percaya" balas Ijat sambil buat muka bongkak...

Pastu kteorang terus turun balik untuk masuk ke kelas sebab Ustazah dah sampai.Memang xfokus langsung la aku dalam kelas tue...akibatnya...Bahasa Arab aku dapat C mse PMR...damn!

Sejak hari tue juga...aku dah jadikan benda tue macam hobi...huhuhu...best woo...terasa bulu roma meremang...tapi tue la...kalo korang berani...jangan harapla makhluk tue nak tunjukkan diri dye...

p/s: Aku xtakut hantu...aku rse tikus lebih menyeramkan berbanding hantu

[1] Nie akaun Facebook Ijat tue kalo korang xpercaya cite aku nie...boleh tanya dye sendiri...klik sini

Saturday, May 16, 2009

Jika bini aku seorang...

Share

Setiap yang 'single' pasti ingin 'double'...dah jadi fitrah manusia untuk berpasang-pasangan.Pastikan perancangan yang teliti dan ilmu di dada cukup untuk menjadi pemimpin terutama bagi kaum lelaki.'Mendirikan masjid' bukanlah mudah...seorang nakhoda perlu bijak melayari bahtera rumahtangganya agar kapal dan isinya tidak hanyut.Berikut adalah beberapa hasil angan-angan aku perancangan aku:


Jika bini aku seorang cikgu


-Cikgu banyak cuti...msti slalu ada kat rumah...xdela anak-anak terbiar sangat...pukul 5 petang jer msti dah ada kat umah...makan minum pun terjaga.Tapi risau gak...bebudak sekolah skrg nie jahat-jahat...kang diapa-apa kan bini aku.Hmm...pastu kalo kne 'posting' jauh-jauh...sian la aku...


Jika bini aku seorang pensyarah

-Ok gak kot...lebih kurang sme dengan cikgu jer...lagi banyak rileks dari cikgu.Tapi takut gak kalo-kalo dye ada skandal dengan 'student' dye.Yerla...kita nie makin tua...'student' dye msti la muda-muda lagi...'anak-anak ikan' lagi...


Jika bini aku seorang doktor

-Hmm...yang nie memang agak terabai la aku...kang tengah sedap-sedap main 'PSP' kne on-call plak...pastu kalo balik,msti bau ubat-ubatan.Tapi ada bagus gak...doktor gaji masyuk...pastu kalo aku malas nak pegi keje...boleh mintak mc kat bini jer...hehehe...kalo sakit pun...bini yang tolong jaga...bukan orang lain...


Jika bini aku seorang jurutera


-Keje xmenentu masa...sian anak-anak dan aku terabai...pastu kalo balik...msti letih....nak masak kat rumah? hmm...memang tiap-tiap hari order 'fast-food' la.Lagi plak kalo kne 'out-station' jauh-jauh...mau jadi macam single balik jer...tapi bagus gak...kalo ada masalah kat tempat keje...boleh bincang sama-sama...lagipun senang memahami sebab satu kerjaya...


Jika bini aku seorang penyanyi @ pelakon


-Yang nie agak menarik...confirm cun...paling koman pun dapat yang macam Heliza jadi la.Memang la syok mula-mula...tapi lama-lama...kang dye ada skandal dengan artis lain...kne tangkap basah sana-sini...tue xcampur yang kering-kering lagi.Perangai artis-artis nie pun bukan elok sangat...xkata semua tapi kebanyakannya macam tue la...tonggang arak...hish,nauzubillah...dah la aku nie cmni...xalim...memang confirm kne tarik masuk neraka skali la...


Jika bini aku seorang akauntan
-Bagus...boleh gak uruskan kewangan keluarga.Tapi takut gak kalo dye jadi mata duitan...yerla...tiap-tiap hari nampak duit.Tapi paling takut kalo dye lebih sayangkan duit dari laki dye...huhuhu...


Jika bini aku seorang peguam

-Kalo apa-apa jer...msti dye nak menang...yerla,dah terbiasa.Aku nie xdela ego tinggi sangat tapi kalo asyik mengalah jer...kucing pun boleh jadi rimau.Silap-silap haribulan...aku yang disamannya.


Jika bini aku seorang polis

-Agak berbahaya...mau kne jentik sikit...dah masuk lokap aku.Tapi mesti rasa selamat jer...jalan-jalan depan mafia pun cool jer...yerla,ada 'back-up' besar.


Jika bini aku seorang jururawat

-Alahai lembut jer dye layan...lagi-lagi kalo jururawat hospital swasta...ceh,dah bayar beribu boleh la.Tapi risau gak,terjangkit HN5N1, dengan aku dan anak-anak kena skali...memang la janji sehidup semati tapi xkan nak ajak satu kerabat join kot...


Jika bini aku seorang pramugari

-Huish...cun (kecuali pramugari Air Asia) ...layan pun lembut jer...xkisah la tengah PMS ker...datang bulan ker...bola-bola api ker...muka mesti mau senyum.Tapi kang kalo dye 'travel'...bukan aku boleh ikut pun.I'm not single la jawabnya...uhuk...uhuk...


Jika bini aku seorang ejen insurans



-Paling smart...dye belikan aku insurans banyak-banyak...pastu doa aku mati cepat-cepat...

Sebenarnya...aku xkisah pun semua tue.Kalo dah jodoh...terima jer la.Belajar menerima apa yang ada dari mengesali apa yang tiada adalah lebih baik dari menonton cerita hindustan bersama rakan-rakan yang hati tisu tapi bermuka ganas.Owh...apa aku mengarut nie?...Xpela...abaikan...sekian...semoga bertemu jodoh yang elok.

Thursday, May 14, 2009

Idea-idea romantis

Share


Post kali nie aku tujukan kepada kawan aku (nama terpaksa dirahsiakan) yang sedang dilamun cinta...dah bernanah telinga aku mendengar luahan rasa dye...

Idea-idea romantis untuk pasangan anda:

1.Jika pasangan anda pergi jauh dari anda,cakap kat dye yang anda risaukan keselamatannya dan anda akan hantar 'bodyguard' untuk menjaga keselamatannya.Pastu, bagi dye 'teddy bear' kecik (tidak digalakkan bagi pasangan yang pergi jauh ke Siam untuk kahwin lagi satu)

2.Belikan pasangan anda sejambak bunga dan letakkan satu bunga plastik diantara jambak bunga tersebut...sertakan skali kad yang berbunyi "Sye cintakan awak sehingga bunga yang terakhir layu" (kalo bunga plastik tue pun layu gak...hmm...nampak sangat dye memang xcintakan ko)

3.Belikan pasangan anda cermin muka yang comel-comel...bungkus elok-elok...pastu sertakan sekali kad yang berbunyi "Cermin ini akan tunjukkan perempuan yang paling cantik skali di dunia" (nak lagi best...lekatkan gambar model Playboy kat cermin tue...confirm clash!)

4.Kepada pasangannya yang gemar baca novel boleh try idea nie...gariskan huruf-huruf dalam novel tersebut sehingga membentuk perkataan seperti 'I Love You'. (Jangan conteng terlalu banyak...takut pasangan anda akan conteng plak kat muka anda)

5.Contact family dye macam akak dye ker...adik ker...mak dye ker...tanya diorang,apa pasangan anda nak mse dye kecik-kecik dulu...belikan sebagai hadiah bzdy...(Dulu mse kecik-kecik sye nak keta Ferrari...ada sesapa nak belikan x?...Hahaha)

6.Tulis sekeping nota berbunyi "Sye teringatkan awak hari nie,dan sye tertawa kerananya"....letakkan di tempat yang dye akan jumpa...

7.Kopek bunga ros...ambk kelopak-kelopak dye...pastu letak kat pelindung matahari keta anda.Mse tengah drive nak pegi dating ker...cakap kat dye...ada cili kat gigi dye dan suruh dye tengok...pastu kelopak-kelopak bunga ros tue akan jatuh ble dye bukak pelindung matahari tue...(boleh juga ganti dengan duit kertas jika pasangan anda mata duitan)

8.Fotostat gambar tangan anda...kemudian fax kan kepada pasangan anda dengan mesej yang berbunyi "Nak pegang tangan sye x?"

9.Tutup mata pasangan anda supaya destinasi agak 'suprise'...bawak keta slow-slow...pastu pegi Pejabat Agama...jumpa tok kadi...bukak penutup mata pasangan anda...pasti dye terkejut! Romantik x?

Wednesday, May 13, 2009

Deja Vu?

Share


Deja Vu adalah perasaan dimana anda seperti pernah berada ditempat tersebut,biasa ditempat tersebut, atau pernah jumpa orang tersebut tapi pada hakikatnya, haram jadah korang xpernah jumpa pun atau jejak kaki kat tempat tue.

Kalo kte tgk cite Matrix...Deja Vu tue berlaku disebabkan oleh adanya perubahan-perubahan pada struktur Matrix itu sendri sebab ejen-ejen nak datang tangkap tapi dah banyak kali terjadi kat aku...xde pun ejen-ejen yang datang tangkap (kecuali ejen pembiakan...owh...lucahnya~).

Deja Voodoo Spell pula ialah kumpulan muzik yang mengetengahkan muzik berunsurkan...bla...bla...(dah nak start mengarut nie).

Ok,berbalik kepada tajuk...(maafkan penulis...karangan BM dye agak rendah mse UPSR dulu sebab lari tajuk)...pasti semua antara kita pernah mengalami kejadian tersebut.70% orang melaporkan pernah sekali mengalami kejadian tersebut manakala 30% selebihnya mati sebelum sempat menghantar laporan (Razi! jangan tipu pembaca boleh x?).

Kajian terkini menunjukkan, Deja Vu boleh dibentuk semula melalui hipnosis.Melalui kajian yang xpasti kesahihannya sebab aku 'copy-paste' jer...Deja Vu nie terjadi disebabkan berlakunya percanggahan 'short-term memory' dengan 'long-term memory' menghasilkan informasi yang diproses oleh otak sebagai Memory Remains (Owh...part nie aku tambah...malas membaca, kne tipu dengan aku).

Ok...nie berdasarkan teori aku sendri yer...lebih baik jangan percaya.Deja Vu nie berlaku disebabkan roh-roh kita yang bergentayangan sewaktu kita tido...pastu diorang pegi Paris...Jakarta...dan secara tersilapnya...otak kita yang tengah 'shut-down' telah merakamkan fenomena tersebut sebagai satu realiti walhal kita tengah tido.Selain itu juga...roh kita & roh orang lain yang juga tengah tido nie mungkin akan bertemu disebabkan adanya ikatan kekeluargaan,jodoh,persahabatan dan mungkin juga musuh sejati...sebab tue la kekadang kita rse...mcm pernah jumpa jer orang tue.Deja Vu juga mungkin petunjuk kepada masa depan? Siapa tahu?

Ok...nie pengalaman aku sndri.Aku ada sorang kawan...namanya terpaksa dirahsiakan sebab takut korang buat kajian kat dye....dye bukan alien yer..Sejak aku kenal dye...xpernah skali pun aku nampak dye pakai cermin mata...dye takut jadi cam Betty kalo pakai cermin mata (part nie aku tambah...wakaka...). Tapi xtahu mengapa dan kenapa...aku rse macam pada suatu masa dulu...dye nie memakai cermin mata...owh...aku xpernah tgk pun gambar dye pakai cermin mata...tapi xtahu nape hati kecik aku berkata begitu...and macam biasa la...aku abaikan jer.Benda ini berlarutan sehinggalah pada suatu hari...dye tunjukkan gambar dye mse kecik...zaman-zaman 'ugly duckling' lagi (merujuk kepada zaman dimana masih xpandai bergaya lagi)...dye memakai cermin mata berbingkai besar.

Hmm...so, aku pun xtahu mengapa aku rse dye pakai cermin mata suatu masa dulu.Adakah aku pernah jumpa dye mse kecik-kecik dulu? Kalo diteliti dari sejarah hidupnya dan sejarah hidup aku...peluang untuk kami bertemu adalah 0.01% dimana peratus itu adalah sama dengan peratus untuk kapal terbang berlanggar sesama sendri di litar Sepang.

Skrg nie aku masih dalam proses penyiasatan...mungkin aku akan menemui jawapan...mungkin juga aku akan melupakannya.

Saturday, May 2, 2009

Hujan

Share


Hujan adalah disebabkan oleh kerana awan-awan terlalu gemuk menyebabkan mereka tak dapat menanggung berat mereka sendiri semasa terbang di langit lalu jatuh tersungkur maka terbentuklah hujan.

Hujan juga adalah satu rahmat dari Maha Kuasa kepada hambanya di muka bumi ini di mana terbentuklah kehidupan dari titisan-titisan hujan tersebut.Nak tau tak berapa jumlah malaikat?...Tak silap aku dulu ustazah aku pernah cakap...satu titisan hujan tue mewakili satu malaikat....huhuhu...so kira la berapa banyak titisan hujan yang ada...dan dengan segala hormatnya sila betulkan aku kalo aku silap kerana aku produk sekolah agama yang gagal.

Nape aku cite pasal hujan nie?...Sebab dah lama kawasan kediaman aku nie tak dilimpahi hujan.Untuk makluman pembaca...kawasan kediaman aku nie sangat panas...walaupun jarak matahari di antara negeri Perlis dan Selangor lebih kurang sama tapi banyak faktor lain yang menyebabkan kepanasannya berbeza.

Aku suka hujan sebab bila hujan...keadaan agak sejuk sikit.Selain tue juga...hujan dapat membersihkan udara-udara kotor yang bergentayangan.Sebab tue kalo lepas hujan...korang akan perasan udara cam agak segar.

Tapi bila hujan...keta aku akan jadi kotor.Bila keta kotor...ini bermakna aku memerlukan RM9 untuk pergi ke kedai cuci kereta...itu belum masuk duit minyak lagi sebab jarak yang agak jauh.Memandu kereta sewaktu hujan juga banyak menyebabkan kemalangan....periksa dulu bunga tayar sebelum memulakan perjalanan dan jangan bawak laju semasa hujan adalah satu langkah yang bijak untuk mengurangkan statistik kemalangan jalanraya.

Jadi, ada sesiapa boleh bagitahu aku mengapa main hujan boleh menyebabkan demam?

p/s:Post yang aku taip semasa hujan buat pertama kalinya dalam 3 minggu di Perlis.

  © Blogger template 'A Click Apart' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP